1 miljoen voor restauratie Onze-Lieve-Vrouwkerk Pepingen

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim één miljoen euro toegekend aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Pepingen.

De voormalige priorijkerk bevindt zich in Bellingen, een deelgemeente van Pepingen, en dateert uit 1619. Sinds 1943 staat de kerk op de lijst van beschermde monumenten.

De eenbeukige gotische Onze-Lieve-Vrouwkerk ligt op een heuvel en vormt wat het Vlaamse ministeriebetreft samen met de naastgelegen abdijhoeve Cantimpré een “indrukwekkend geheel in het landschap”. Minister Bourgeois over de premietoekenning:

De kerk is dringend aan restauratie toe. Dit subsidiedossier bevat dan ook een omvattende restauratie van dit waardevolle kerkgebouw. Naast de globale dak – en gevelherstelwerken zullen ook de glasramen en het interieur van de kerk worden gerestaureerd. Bovendien komt er een nieuwe elektriciteits – en verwarmingsinstallatie.

Tegen de noordkant van de kerk stond vroeger een klooster dat in 1797 is gesloopt nadat de priorij door het Franse bewind was afgeschaft. In verband met de bijzondere geschiedenis zullen bij de graafwerkzaamheden rond de kerk ook archeologen betrokken zijn.

Detail van het middenpaneel (bruikleen Stichting Van Baaren)Donderdag keert…
Heilige Hart Basiliek van KoekelbergDit godshuis bepaalt mede door…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: