1 september

Boris Godoenov wordt tsaar van Rusland (1598)

Boris Godoenov, tsaar van Rusland

Op 1 september 1598 werd Boris Godoenov tot tsaar van Rusland gekroond. Hij was de eerste tsaar die niet tot de Ruriken-dynastie behoorde.

Boris Godoenov werd rond 23 april 1551 geboren. Dit in een invloedrijke oude familie van Tartaarse afkomst. Bekend is dat hij dienst deed aan het hof van de eerste Russische tsaar Ivan de Verschrikkelijke.

Rond 1571 verstevigde Godoenov zijn positie aan het hof van de tsaar door te trouwen met Maria Grigorievna Skuratova-Belskaya, een dochter van een van de hoogste gezagdragers onder het bewind van Ivan de Verschrikkelijke: Malyuta Skuratov. Enkele jaren later besloot de tsaar dat de zus van Boris Godoenov, Irina Feodorovna Godunova, met zijn 14-jarige zoon moest trouwen. Naar aanleiding van het huwelijk tussen Godoenov’s zus en Fjodor I Ivanovitsj, de verstandelijke gehandicapte zoon van Ivan de Verschrikkelijke, werd Godoenov benoemd tot Bojar, lid van de feodale Russische aristocratie.

- advertentie -

Ivan de verschrikkelijke en zijn dode zoon – Ilja Repin, 1885

In november 1581 was Godoenov er getuige van dat de tsaar een van zijn andere zoons, Ivan Ivanovitsj, in een bui van razernij hard sloeg. Godoenov probeerde de tsaar te stoppen en kreeg hierdoor zelf ook enkele rake klappen. Hierna probeerde hij hulp te regelen voor de zwaargewonde zoon van de tsaar. Dit kon echter niet verhinderen dat deze vier dagen later aan zijn verwondingen overleed.

Ivan de Verschrikkelijke had zichzelf een slechte dienst bewezen door zijn zoon dood te slaan. Zijn andere zoon was verstandelijk gehandicapt en zijn jongste was pas drie jaar toen de tsaar in 1584 overleed.

Fjodor I Ivanovitsj werd tsaar van Rusland, ondanks zijn verstandelijk handicap. Vanwege de geestesgesteldheid van deze tsaar, Fjodor I van Rusland, ontstond er een machtsstrijd tussen de edelen. Sinds de dood van Ivan de Verschrikkelijke regeerde Boris Godoenov als een soort van regent over Rusland. Nadat Fjodor I in 1598 kinderloos overleed, werd hij benoemd tot tsaar. De kroning vond op 1 september 1598 plaats.

Volgens sommige berichten zou Boris Godoenov zijn zwager eigenhandig hebben gedood. Bewezen is dit echter nooit. Boris Godoenov was de eerste tsaar die niet tot de zogenaamde Ruriken-dynastie behoorde.

31 augustus

20 oktober

Gerelateerde boekenGratis geschiedenismagazine?

Gerelateerde uitgaven:

Historiek

Door:

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.net

Ook interessant?


Download onze geschiedenis-app!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: