10 februari

De illegale krant ‘Het Parool’ verschijnt voor het eerst (1941)

Uitgave van ‘Het Parool’ in maart 1945

Op 10 februari 1941 verschijnt de eerste editie van de illegale krant Het Parool. De krant komt voort uit het verboden gestencilde blaadje De nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen.

Een drukpers van Het Parool in het Verzetsmuseum / Foto: CC/Het Parool

Deze voorloper van Het Parool werd gemaakt door journalist Frans Goedhart. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zocht hij contact met verschillende personen die voor de oorlog belangrijke posities hadden ingenomen binnen de pers en de sociaaldemocratische politiek. Zo ontstond uiteindelijk een groep personen die Het Parool oprichtte. Naast Frans Goedhart waren dit onder meer Lex Althoff, Koos Vorrink en Jaap Nunes Vaz.

Het blad kreeg een eigen redactie en kort na de oprichting raakte ook H.B Wiardi Beckman, voormalig hoofdredacteur van Het Volk, bij de illegale krant betrokken. Een aanzienlijk aantal Parool-medewerkers werd tijdens de oorlog gearresteerd en bij zogenaamde ‘Parool-processen’ ter dood veroordeeld.

- advertentie -

Goedhart en Wiardi Beckman werden in januari 1942 opgepakt op het strand van Scheveningen toen ze op het punt stonden uit te wijken naar Engeland. De twee werden naar concentratiekamp Vught gebracht. Wiardi Beckman kwam in maart 1945 om in concentratiekamp Dachau. Goedhart was ter dood veroordeeld maar wist te ontsnappen uit het politiebureau in Vught. Hij wist de oorlog te overleven.

9 februari

11 februari

Gerelateerde uitgaven:Willem van Oranje sticht de Universiteit Leiden (1575) Academiegebouw…
Nelson Mandela wordt vrijgelaten (1990) Na 27 jaar gevangenschap wordt Nelson Mandela…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: