1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

Een boek en een tentoonstelling

Volgende week wordt het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van historica Els Kloek gepresenteerd. In dit werk zijn de levensverhalen te vinden van spraakmakende vrouwen die een opmerkelijke rol speelden in het verleden van Nederland. Naar aanleiding van de verschijning van het boek is bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam de komend tijd een tentoonstelling te zien.

1001 Vrouwen – Els Kloek


- advertentie -

De tentoonstelling laat de levensverhalen zien van historische vrouwen. Uitgangspunt daarbij is het boek van Els Kloek. Zij werkte de afgelopen jaren, samen met ruim driehonderd deskundigen, aan een overzichtswerk vol artikelen over spraakmakende vrouwen. Bijzondere Collecties:

Kunstenaressen, dievegges, nonnen, vorstinnen, martelaressen, weldoensters, gifmengsters, savantes, avonturiersters en andere opmerkelijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis: ooit waren ze beroemd of berucht, nu zijn ze vaak vergeten. Ten onrechte, want hun levensverhalen werpen nieuw licht op het verleden.

In de tentoonstelling lopen de bezoekers letterlijk door de pagina’s van het boek. Bijzondere stukken in de tentoonstelling zijn bijvoorbeeld de doek waarmee de heilige Cunera werd gewurgd, de schoenen (maat 55) van reuzin Trijntje Keever, het schrijfkistje van Anna Maria van Schurman, de bh van Mata Hari en het pistool van Hannie Schaft.

Hentiëtte Catharina van Oranje-Nassau, Belle van Zuylen en Marga Klompé – Afb: 1001-vrouwen.nl

Bekende Nederlanders als journaliste Aldith Hunkar, presentator Arie Boomsma, zanger Bennie Jolink, actrice Eva Laurenssen, schrijfster Maartje Wortel en televisiemaakster Raja Felgata vertellen de bezoekers wie hun favoriete vrouw uit het verleden is.

Zowel het boek als de tentoonstelling zijn ontworpen door Irma Boom. 1001 Vrouwen is een project van Huygens ING. De tentoonstelling is te zien van 15 februari tot en met 20 mei 2013.

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling publiceren we op Historiek wekelijks een Vrouw van de week uit het werk van Els Kloek. De eerste bijdrage verschijnt donderdag 14 februari.
watersnoodwoning-openluchtmuseum-gr
Een van de 325 'kant-en-klaar woningen' aangeboden na de…
Onthulling van het nieuwe logo van het museum, september…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: