102.000 Stenen op terrein Kamp Westerbork opgeknapt

Langdurig werkzoekenden uit Nederland en Duitsland hebben het monument De 102.000 Stenen op het terrein van Kamp Westerbork opgeknapt. De stenen liggen op de voormalige appèl-plaats van het kamp als monument voor diegenen die vanuit Westerbork werden weggevoerd en nooit meer terugkeerden.

102.000 Stenen op terrein Kamp Westerbork opgeknapt

102.000 Stenen op terrein Kamp Westerbork opgeknapt

Het renovatieproject begon in de zomer van 2012. Werkzoekenden uit Oldambt en het Duitse Leer werkten maakten de stenen een voor een schoon.

Op de kop van de meeste stenen is een davidster aangebracht, ter herinnering aan de Joodse slachtoffers. Tweehonderdendertien stenen hebben een vlam, waarmee ze symbool staan voor de vermoorde Sinti en Roma. Enkele tientallen stenen hebben geen symbool en staan voor de verzetsstrijders die in kamp Westerbork gevangen zaten en van daaruit vervoerd werden.

Alle davidsterren en vlammen zijn opnieuw vastgelijmd. De steentjes zelf zijn vastgezet en schoongemaakt. Directeur van het Herinneringscentrum Dirk Mulder zal maandag, als het project officieel wordt afgerond zijn waardering en dankbaarheid uitspreken voor de internationale samenwerking.

“Door vanuit een gedeelde motivatie en onderkenning van het verleden te werken, is het gelukt dit project te laten slagen.”

De eerste wagon is dinsdag vanuit de Duitse plaats Butzbach overgebracht naar Nederland. (Sake Elzinga / Westerbork)
Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft onlangs vijf originele Duitse goederenwagons opgespoord en gekocht.…
Kamp Rees was een voormalige dakpannenfabriek.
Lukas Bergmann (24) studeert geesteswetenschap aan de Universität Duisburg-Essen. Het onderwerp voor…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: