10,5 miljoen voor ‘zwangere vriendin’ Picasso

Femme assise – Picasso, 1949 (Afb: Christie’s)

Bij veilinghuis Christie’s in Londen is het werk Femme assise van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso is geveild voor ruim 10,5 miljoen euro.

Op het doek uit 1949 beeldde de kunstenaar zijn zwangere vriendin Françoise Gilot (1922) af. Deze Franse vriendin van de kunstenaar, zelf ook kunstenaar, ontmoette Picasso op haar eenentwintigste. De Spaanse kunstschilder zelf toen al in de zestig. De twee kregen een relatie. Uit die relatie werden twee kinderen geboren: Claude (1947) en Paloma (1949) geboren.

Op het schilderij Femme assise is Gilot te zien terwijl ze zwanger is van Paloma. Het doek is gekocht door de Acquavella Galleries in New York. De galerie legde er 8,5 miljoen pond voor neer. Omgerekend is dat ongeveer 10,5 miljoen euro.

- advertentie -

Pablo Picasso en Françoise Gilot trouwden nooit. In 1953 ging het stel uit elkaar. Gilot publiceerde later een boek over haar leven met de wereldberoemde kunstenaar: Life with Picasso (Leven met Picasso).

Militaire kolonne tijdens de eerste politionele actie - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: