Alcatraz wordt in gebruik genomen als federale gevangenis (1934)

Alcatraz - Foto: CC/Bruce C. Cooper
Alcatraz – Foto: CC/Bruce C. Cooper

Op 11 augustus 1934 arriveren de eerste federale gevangenen in de gevangenis op het eiland Alcatraz in de Baai van San Francisco. Volgens de overheid maakten de afgelegen ligging en de sterke stroming in de baai het voor gevangenen haast onmogelijk om vanaf Alcatraz te ontsnappen.

Sinds 1907 werd het eiland al gebruikt als militaire gevangenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zaten er bijvoorbeeld dienstweigeraars vast. Eind oktober 1934 kwam de gevangenis in handen van de United States Department of Justice en werd Alcatraz een federale gevangenis. De eerste gevangenen arriveerden op 11 augustus 1934.

Alcatraz werd een gevangenis voor de meest gevaarlijke misdadigers van Amerika. Met name gevangenen die mogelijk vluchtpogingen kunnen gaan ondernemen, werden naar het gevangeniseiland overgebracht.

Mugshot van Al Capone
Mugshot van Al Capone

In 1934 werd ook de beruchte maffiabaas Al Capone (1899-1947) naar Alcatraz overgebracht. Aanvankelijk zat de maffiabaas gevangen in de Atalantagevangenis, maar toen bleek dat hij zijn bende vanuit die gevangenis nog steeds bestuurde werd hij verplaatst naar Alcatraz. Vanuit Alcatraz werd Capone elk contact met de buitenwereld verboden. Zijn organisatie verdween hierdoor geleidelijk. In de gevangenis probeerde Capone personeel om te kopen. Dit kwam hem op een bezoek aan de isoleercel te staan.

In de jaren veertig werd de Amerikaanse moordenaar Robert Stroud naar Alcatraz overgebracht. Hij ging de geschiedenisboeken in als de Birdman of Alcatraz omdat hij zich gedurende zijn gevangenschap had bekwaamd in de ornithologie (vogelkunde). Tijdens een verblijf in een andere gevangenis had hij een belangrijke vogelstudie geschreven. Ook had hij toen vogels gehouden en verkocht. In het veel strengere Alcatraz mocht hij geen vogels meer houden.

Losgemaakt rooster in een cel op Alcatraz
Losgemaakt rooster in een cel op Alcatraz (Publiek Domein – wiki)

Er zijn enkele tientallen gevangenen geweest die een poging deden om te ontsnappen. Volgens de officiële cijfers slaagde er echter niemand in levend te ontkomen. Van de 36 gevangen die een poging deden werden er 23 opgepakt, 6 gedood tijdens hun vluchtpoging, 2 zouden er zijn verdronken. De 5 andere vluchters zijn volgens de gevangenis waarschijnlijk verdronken in de wateren rond The Rock.

De beroemdste vluchtpoging werd in juni 1962 ondernomen door Frank Morris, John Anglin en Clarence Anglin. Zij zouden hun cel via een loggemaakt luchtrooster hebben verlaten en vervolgens per vlot zijn gevlucht. Of het drietal levens de vrijheid wist te bereiken is niet bekend. Hun lichamen zijn in ieder geval nooit gevonden. Van deze ontsnappingspoging is een film gemaakt: Escape from Alcatraz

Een jaar na de vluchtpoging van het drietal werd de gevangenis gesloten. Sinds 1973 is het eiland opengesteld voor publiek. Op het eiland staat de oudste nog werkende vuurtoren van Californië.

Lees ook: Al Capone (1899-1947) – Gangster uit Chicago
Boek: Al Capone – Leven, legende en nalatenschap
Meer Amerikaanse geschiedenis

Verder op 11 augustus:

  • Paus Alexander VI
    Paus Alexander VI
    490 – Slag aan de Adda tussen het leger van de Ostrogoten onder leiding van Theodorik en het huurlingenleger van Odoaker.
  • 1492 – Paus Alexander VI wordt gekozen als opvolger van Paus Innocentius VIII.
  • 1863 – Cambodja wordt een protectoraat van Frankrijk.
  • 1877 – Asaph Hall ontdekt twee manen van Mars, Phobos en Deimos.
  • 1919 – Friedrich Ebert, de eerste president van de nieuwe Duitse Republiek tekent de grondwet: de Weimarrepubliek is een feit.
  • 1928 – Marie Braun wint tijdens de Olympische Spelen van Amsterdam goud op de 100 meter rugslag. Ook ruiter Charles Pahud de Mortanges, de ruiterequipe en bokser Bep van Klaveren winnen goud.
  • 1965 – Begin van de rassenrellen in Watts, een wijk van Los Angeles.
  • 1999 – Totale zonsverduistering tussen Cornwall (Groot-Brittannië) en India.
Vorige dag

12 augustus

Volgende dag

10 augustus