11 februari

Nelson Mandela wordt vrijgelaten (1990)


Na 27 jaar gevangenschap wordt Nelson Mandela op 11 februari 1990 vrijgelaten.

Gevangenis op Robbeneiland

De voormalige anti-apartheidsstrijder zat jarenlang gevangen in een kamp op Robbeneiland. Hij was veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf vanwege zijn leiderschap van de militaire vleugel van de politieke groepering ANC. Op 11 februari 1990 werd hij in vrijheid gesteld. Mandela voerde hierna als leider van de inmiddels gelegaliseerde ANC onderhandelingen met de Zuid-Afrikaanse regering over de totale afschaffing van de apartheid.

Enkele jaren later (1994) haalde het ANC een grote overwinning bij de verkiezingen. Mandela werd gekozen tot president van Zuid-Afrika.

- advertentie -

10 februari

12 februari

Gerelateerde boeken:Lees ook het artikel Apartheid (1948-1990)

De illegale krant 'Het Parool' verschijnt voor het eerst (1941) [caption id="attachment_20821"…
Het stadhuis van Leiden brandt af (1929) Op 12 februari 1929 brandt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: