12 februari

Het stadhuis van Leiden brandt af (1929)

Op 12 februari 1929 brandt het stadhuis van Leiden tot de grond toe af. Het oude zestiende-eeuwse stadhuis bevond zich aan de Breestraat en was ontworpen door Lieven de Key (ca. 1560-1627)

Het oude stadhuis van Leiden – Carel Jacobus Behr, 1860

De winter van 1929 was erg streng. Op de dag van de brand werd zelfs een Elfstedentocht gereden. Het oude stadhuis ging bij de brand vrijwel helemaal verloren. Alleen de gevel van het Middeleeuwse gebouw bleef bewaard. Vanwege de strenge vorst hadden de brandweerlieden het ook niet makkelijk. Veel bluswater bevroor. Bijzonder is dat de brand werd gefilmd (zie hierboven).

- advertentie -

Aan de zijde van de Vismarkt werd later een nieuw stadhuis gebouwd, ontworpen door Cornelis Blaauw (1885-1947).

11 februari

13 februari

Gerelateerde boeken:
Nelson Mandela wordt vrijgelaten (1990) Na 27 jaar gevangenschap wordt Nelson Mandela…
Aleksandr Solzjenitsyn wordt uit de Sovjet-Unie verbannen (1974) Aleksandr…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: