122.000 dollar voor documenten Oskar Schindler

Een van de geveilde documenten - Afb: RR Auction

Een van de geveilde documenten – Afb: RR Auction

In Amerika zijn verschillende documenten van Oskar Schindler geveild voor een bedrag van 122.000 dollar. Omgerekend is dat ongeveer 91.000 euro.

Oskar Schindler (1908-1974) was een nazi die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Krakau een emaillefabriek had waar goedkope Joodse arbeidskrachten werkten. Toen in 1941 de deportaties van Joden begonnen zat Schindler zonder arbeidskrachten. Dankzij zijn goede connecties bij de SS kreeg hij het voor elkaar dat alle nog niet gedeporteerde Joden van het getto in Krakau in zijn munitiefabriek konden blijven werken.

Samen met zijn Joodse boekhouder Itzhak Stern stelde hij zeven lijsten met werknemers op. Honderden Joden konden hierdoor een transport naar een vernietigingskamp uitstellen of zelfs voorkomen.

In de Amerikaanse stad Amherst werd donderdag onder meer een brief geveild die Schindler op 22 augustus 1944 verstuurde vanuit zijn fabriek in Krakau. De brief is door Schindler zelf ondertekend en bracht bijnas 60.000 dollar op. Verder werden er documenten geveild met bouwplannen voor Schindler’s nieuwe fabriek.

- advertentie -

Gerelateerde uitgaven:

Donderdag werd bij het Indisch monument in Den Haag voor de vijfentwintigste…
Gevangenen van Kamp Vught. (STIWOT)
Enkele gevangenen op weg naar Kamp Vught -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: