13 december

Schiphol wordt gebombardeerd door de geallieerden (1943)

Oorlogsschade aan bouwwerken op Schiphol, mei 1945 – Foto: Hans Sibbelee / Nederlands Fotomuseum

Op 13 december 1943 wordt luchthaven Schiphol bij Amsterdam door de geallieerden gebombardeerd en operationeel uitgeschakeld. Dit om te voorkomen dat de luchthaven de Duitsers nog van dienst kan zijn.

Opbouwwerkzaamheden na de Tweede Wereldoorlog (Foto: KLM)

De geschiedenis van Schiphol begint in 1916 met de aanleg van een militair vliegveld. Dit vliegveld is aanvankelijk 16,5 hectare groot, maar vanwege de dreiging van de Eerste Wereldoorlog wordt het vliegveld uitgebreid tot 76 hectare.


Als na de Eerste Wereldoorlog Albert Plesman van plan is om een Nederlandse luchtvaartmaatschappij op te richten, lijkt het moerassige land waarop alleen vier loodsen staan, het meest geschikt. In 1920 landt er voor het eerste een verkeersvliegtuig op Schiphol. De luchthaven wordt steeds belangrijker en in 1926 koopt de gemeente Amsterdam de grond om een stationsgebouw neer te zetten die net op tijd klaar is voor de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928. Ook wordt het drassige land gedraineerd. In 1935 komen er vier asfaltbetonnen landingsbanen.

- advertentie -

In de oorlog wordt de luchthaven geregeld gebombardeerd. Tijdens de inval in 1940 door de Duitsers maar later ook door de geallieerden. Op 13 december 1943 wordt de luchthaven door toedoen van zo’n tweehonderd Amerikaanse bommenwerpers operationeel volledig uitgeschakeld. Na de oorlog wordt met man en macht aan gewerkt om het vliegveld weer snel werkende te krijgen. Kort na de oorlog is de vliegerij zo populair dat Schiphol eigenlijk alweer moest uitbreiden. Dat gebeurt uiteindelijk pas in 1963. Er komt een nieuw stationsgebouw aan de westkant van de oude luchthaven. In de jaren zeventig wordt de luchthaven opnieuw uitgebreid. Twintig jaar later wordt het station gebouwd, waardoor reizigers nu met de trein aan kunnen komen onder Schiphol.

Tegenwoordig is Schiphol één van de ‘mainports’ van Europa. Het is bovendien een ‘hub’: een overstapvliegveld voor langere vluchten.

Lees ook: Geschiedenis van de KLM

12 december

14 december


Het Washington Monument wordt voltooid (1884) Washington Monument -…
Boston Tea Party (1773) Boston Tea Party - Oude…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: