13 mei

Johan van Oldenbarnevelt wordt geëxecuteerd (1619)

Terechtstelling van Van Oldenbarnevelt – Prent van Claes Jansz. Visscher (1586-1652)’

Op 13 mei 1619 wordt raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag om het leven gebracht. Een dag eerder is hij veroordeeld wegens land- en hoogverraad.

Vanaf de Slag bij Nieuwpoort was de relatie tussen Maurits van Oranje en Johan van Oldenbarnevelt steeds slechter geworden. Toen in 1609 het Twaalfjarig Bestand inging, werd deze relatie nog slechter. Waar Maurits de strijd wilde voortzetten – onder meer vanwege zijn positie als opperbevelhebber van de strijdkrachten – wilde Van Oldenbarnevelt de strijd, tijdelijk, staken omdat dit de handelspositie van de Republiek zou verstevigen.

Johan van Oldenbarnevelt – Michiel Jansz van Mierevelt, ca. 1590-1624

In het conflict tussen de remonstranten en contra-remonstranten koos Maurits, anders dan de raadspensionaris, de zijde van de contra-remonstranten. Van Oldenbarnevelt vreesde toen dat stadhouder Maurits aanstuurde op een staatsgreep en liet in 1617 door de Staten van Holland de zogenaamde Scherpe Resolutie aannemen. Hierin werd bepaald dat troepen die door Holland werden betaald ook alleen aan de regering van Holland mochten gehoorzamen. Ook werd bepaald dat de steden in Holland ieder hun eigen religieuze en politieke zaken mochten regelen. Zo mochten ze bijvoorbeeld zelf soldaten, zogenaamde waardgelders, aannemen om de orde te handhaven. In sommige steden waar de remonstranten in de meerderheid waren werden inderdaad waardgelders aangenomen.

- advertentie -

Maurits was van mening dat deze Scherpe Resolutie zijn rol als opperbevelhebber van het leger zwaar aantastte. Nadat de Staten-Generaal de stadhouder een dictatoriale volmacht hadden verleend, kwam de zaak in een stroomversnelling. Maurits liet de waardgelders ontslaan en belangrijke leden van de oppositie arresteren. Onder hen ook Johan van Oldenbarnevelt, Hugo de Groot en Rombout Hogerbeets. Eerstgenoemde werd op 12 mei 1619 wegens land- en hoogverraad ter dood veroordeeld. Kort hierna begon de Synode van Dordrecht.

12 mei

14 mei

Gerelateerde uitgaven:Kent State-bloedbad (1970) Foto die John Filo kort na…
salomon-august-andree
Ontdekkingsreiziger Salomon August Andree schrijft voor het laatst in zijn dagboek (1897)…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: