1,4 miljoen euro voor restauratie Gruuthusemuseum

Gruuthusemuseum - © Foto: Erf-goed.be

Gruuthusemuseum – © Foto: Erf-goed.be

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een bedrag van ruim 1,4 miljoen euro gereserveerd voor de restauratie van het huis van de heren van Gruuthuuse in Brugge.

De voormalige patriciërswoning uit de vijftiende eeuw is nu een museum voor toegepaste kunst. Het imposante complex staat sinds 1938 op de lijst van beschermde monumenten.


Het Gruuthusemuseum is een van de veertien stedelijke musea van Brugge. Geert Bourgeois naar aanleiding van de toekenning van de restauratiepremie:

Het Gruuthusemuseum krijgt dankzij deze premie een totale restauratie. In een eerdere fase werden alle buitengevels, behalve die aan de Rei, gereinigd en hersteld. Nu is het de beurt aan deze gevel, de daken en goten, het vernieuwen van de plankenvloer in museumzalen, schilderwerken, herstel en gedeeltelijke vervanging van buiten – en binnenschrijnwerk en de restauratie van de polychrome beschilderingen in de inkomhal en op de zolderspanten.

Gruitrecht

Het Gruuthusemuseum is vernoemd naar de Heren van Gruuthuse, een van de belangrijkste families van Brugge uit de dertiende tot vijftiend eeuw. De familie verwierf in de veertiende eeuw het zogenaamde gruitrecht, en had daardoor het monopolie op het verdelen van het gruit, een kruidenmengsel dat diende als basis voor het gruitbier.

Een van de gestolen werken - La Liseuse…
Kijkje in de distilleerderij van Van Zuylekom Levert…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: