140.000 beelden Anefo-collectie beschikbaar voor app-contest

Brand in Westerstraat in de Jordaan. Twee katten werden door de brandweer gered van verstikkingsdood – Fotograaf: Eric Koch / Anefo, 1968

Het Nationaal Archief heeft een collectie van ruim 140.000 duizend beelden uit de Anefo persfotocollectie beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars die er culturele apps mee kunnen bouwen.

Afgelopen zaterdag werd er een zogenaamde ‘app-competitie voor cultuur’ gelanceerd. Meer dan honderd ontwikkelaars worden uitgedaagd om de komende tijd apps te maken die bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik van culturele instellingen.

De wedstrijd is een initiatief van Open Cultuur Data, een netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers en open data-deskundigen. Het Nationaal Archief heeft voor de competitie 140.000 beelden uit de collectie van het foto-persbureau Anefo beschikbaar gesteld.

- advertentie -

De afbeeldingenPrinses Beatrix en prins Claus bij opening ESTEC te Noordwijk – Fotograaf: Eric Koch / Anefo, 1968

zijn beschikbaar als open cultuurdata onder een zogenaamde Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen (CC BY-SA) licentie. De bijbehorende metadata (beschrijvende data) van de foto’s is beschikbaar onder een CC0 licentie. De set bevat volgens het Nationaal Archief een doorsnede van het Nederlandse politieke, maatschappelijke en culturele leven tussen 1959 en 1989.

De archiefinstelling heeft ook een prijs van 2500 beschikbaar gesteld voor de meest vernieuwende toepassing die zich richt op doelgroepen die nog weinig gebruik maken van het archief.

Naast het Nationaal Archief (NA) presenteerden afgelopen weekend onder andere het Rijksmuseum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Regionaal Archief Nijmegen collecties open cultuurdata.

De deadline voor de ‘app-competitie voor cultuur’ is op 31 december 2012. De inzendingen worden daarna door een vakjury beoordeeld.

OIKOSDe jaarlijkse publieksprijs van het landelijke OnderzoeksInstituut voor Klassieke…
Screenshot van de video waarop te zien is hoe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: