14,2 miljoen dollar voor psalmboek uit 1640

Bay Psalm Book

Bay Psalm Book

In Amerika is het zogenaamde Bay Psalm Book geveild voor het astronomische bedrag van 14,2 miljoen dollar. Een recordbedrag voor een geprint boek.


Het Bay Psalm Book werd in 1640 gedrukt in Cambridge, Massachusetts. Het is daarmee het eerste in Amerika gedrukte boek. De eeste druk bevatte 1700 exemplaren. Dinsdagavond werd bij Sotheby’s in New York een van de elf overgebleven exemplaren van deze eerste druk geveild.

De Amerikaanse zakenman en filantroop David Rubenstein was bereid 14,2 miljoen dollar voor het bijzondere boekwerk te betalen. Hij heeft aangegeven het boek te willen uitlenen aan bibliotheken zodat die het kunnen tentoonstellen.

Het psalmboek werd te koop aangeboden door de Old South Church uit Boston dat twee exemplaren van het zeventiende-eeuwse boek bezat. De kerk is Boston is onder meer bekend omdat “founding father” Benjamin Franklin er werd gedoopt.

- advertentie -

Birds of America

Het oude veilingrecord voor een geprint boek dateerde uit 2010. Voor een exemplaar van het wereldberoemde boek Birds of America van John James Audubon werd toen 11,5 miljoen dollar betaald.

The Bay Psalm Book: America’s First Printed Book

Al Capone (Still YouTube)Als het aan de gemiddelde…
Een van de gedigitaliseerde werken
Ets Haim zet 200 oude joodse handschriften online…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: