Dark
Light

14,2 miljoen dollar voor psalmboek uit 1640

Auteur:
1 minuut leestijd

Bay Psalm Book
Bay Psalm Book
In Amerika is het zogenaamde Bay Psalm Book geveild voor het astronomische bedrag van 14,2 miljoen dollar. Een recordbedrag voor een geprint boek.


Het Bay Psalm Book werd in 1640 gedrukt in Cambridge, Massachusetts. Het is daarmee het eerste in Amerika gedrukte boek. De eeste druk bevatte 1700 exemplaren. Dinsdagavond werd bij Sotheby’s in New York een van de elf overgebleven exemplaren van deze eerste druk geveild.

De Amerikaanse zakenman en filantroop David Rubenstein was bereid 14,2 miljoen dollar voor het bijzondere boekwerk te betalen. Hij heeft aangegeven het boek te willen uitlenen aan bibliotheken zodat die het kunnen tentoonstellen.

Het psalmboek werd te koop aangeboden door de Old South Church uit Boston dat twee exemplaren van het zeventiende-eeuwse boek bezat. De kerk is Boston is onder meer bekend omdat “founding father” Benjamin Franklin er werd gedoopt.

Birds of America

Het oude veilingrecord voor een geprint boek dateerde uit 2010. Voor een exemplaar van het wereldberoemde boek Birds of America van John James Audubon werd toen 11,5 miljoen dollar betaald.

The Bay Psalm Book: America’s First Printed Book

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×