15 april

Begin van de studentenopstand in Peking (1989)

Plein van de Hemelse Vrede – Foto: CC/Derzsi Elekes Andor

Op 15 april 1989 begint de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. De opstand, ook wel het ‘Tiannanmen-protest’ genoemd, duurt tot 4 juni. Dan wordt het protest hardhandig neergeslagen.

De studentenopstand in Peking van 1989 was het eerste massale protest tegen de Communistische Partij van China. Een grote groep studenten, intellectuelen en hervormingsgezinden trok op 17 april naar het Plein van de Hemelse Vrede. Ze deden dit kort na het overlijden van Hu Yaobang, een voormalige secretaris-generaal van de Communistische Partij van de China.

Hu Yaobang was geliefd bij de studenten. Niet bij de Communistische Partij, die zette hem in 1987 uit zijn functie omdat hij te zachtmoedig zou hebben opgetreden, onder meer tijdens eerdere studentenprotesten. Na het overlijden van Hu Yaobang werden er marsen georganiseerd ter nagedachtenis aan de overledene en de studentenleiders zagen toen een mogelijkheid om vanuit deze marsen een protestdemonstratie op te zetten. Lees hier meer over de studentenopstand in Peking.

- advertentie -

14 april

16 april

Gerelateerde uitgaven:Op 9 april 1609 begint het Twaalfjarig Bestand tussen Spanje en de…
Eerste aflevering van Swiebertje op televisie (1955) Swiebertje Op…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net