15 miljoen euro voor beeld knielende Hitler

Bij een veiling in New York is een beeld van een knielende Adolf Hitler geveild voor een bedrag van 15 miljoen euro. Het beeld, gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, zorgde enkele jaren geleden nog voor enige ophef in Polen.

November 2013 plaatste de kunstenaar het geruchtmakende beeld in het voormalige Joodse getto van Warschau. Voorbijgangers kregen het beeld niet zomaar voorgeschoteld. Het was alleen te zien via een kijkgat in de deur van een vervallen gebouw. Het Simon Wiesenthal Centrum sprak van een “nutteloze provocatie” en een belediging van de slachtoffers van de Jodenvervolging.

Het beeld, getiteld Hem, toont een knielende Hitler in een grijs pak en in het lichaam van een kind. Het wekt de indruk dat de beruchte dictator in gebed is. Het kunstwerk was in 2002 in Nederland te zien tijdens een tentoonstelling in Boijmans van Beuningen.

Er is niet eerder zoveel geld neergelegd voor een werk van Cattelan. Het oude record stond op circa 6,9 miljoen euro.

- advertentie -

Overzicht van boeken over Adolf Hitler

Het verhaal van de kindertransporten in brieven
Brieven uit 1943 vertellen het verhaal van de kindertransporten uit kamp Vught.…
Nadien door een Duitse filmploeg in scene gezette actie bij de Moerdijkbrug, wel realistisch (foto en verklaring: zuidfront-holland1940.nl)
In de nacht van 9 op 10 mei begon de opmars van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: