1,5 miljoen voor restauratie sanatorium Joseph Lemaire

Sanatorium Joseph Lemaire / Foto: Vlaamse overheid

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim anderhalf miljoen euro toegekend aan voormalig sanatorium Joseph Lemaire in Overijse, Vlaams-Brabant.

Het sanatorium werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd in opdracht van de socialistische verzekeringsmaatschappij La Prévoyance Sociale. Het werd vernoemd naar de toenalige directeur van die socialistische verzekeringsmaatschappij: Joseph Lemaire. Sinds 1993 staat het door de architecten Fernand en Maxime Brunfaut ontworpen- advertentie -

sanatorium op de lijst van beschermde monumenten.

Het Vlaams ministerie heeft echter geconstateerd dat het sanatorium door jarenlange leegstand en achterstallig onderhoud momenteel toch in een erg slechte bouwfysische staat verkeert. Minster Bourgeois:

Dit restauratiedossier past in de herbestemming van het sanatorium tot rusthuis en serviceflats. Herbestemming is de ideale manier om waardevolle gebouwen een toekomst te geven. Dit modernistisch complex, met invloeden van het Bauhaus en Le Corbusier, neemt als dusdanig een belangrijke plaats in onze architectuurgeschiedenis van het interbellum.

Het sanatorium staat sinds 1987 leeg en raakte in de periode hierna in verval.

Reportage uit 2008 over onder meer het sanatorium Joseph Lemaire

Het is vrijdag precies 122 jaar geleden dat de beroemde Britse filmacteur…
Afbeelding uit het pamfletErik Schilp, algemeen directeur van het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: