16 december

Boston Tea Party (1773)

Boston Tea Party – Oude afbeelding waarop te zien is hoe de kolonisten de thee vernietigen

Op 16 december 1773 komen Amerikaanse kolonisten in opstand tegen het Britse gezag. De zogenaamde Boston Tea Party. Deze opstand voltrekt zich kort voor het uitbreken van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Nadat de Frans-Engelse Oorlog (1756-1763) tot een eind is gekomen, lopen de spanningen tussen Amerikaanse kolonisten en de Britse regering langzaam maar zeker op. Omdat de kolonisten van de Fransen niet veel meer te vrezen hebben, zijn ze niet meer afhankelijk van het Britse leger. Bovendien heeft een groot aantal van de kolonisten na deze Zevenjarige Oorlog zelf ook de beschikking over wapens waar ze uitstekend mee overweg kunnen.

John Hancock

In de jaren hierna zijn er steeds vaker incidenten tussen kolonisten en vertegenwoordigers van het Britse gezag. Maart 1770 slaat in Boston de vlam in de pan. Bij een aanvankelijk klein opstootje in deze stad, schieten Engelse soldaten in paniek vijf mensen dood. In Amerika wordt dit Bloedbad van Boston (Boston Massacre) over het algemeen gezien als hét begin van de Amerikaanse Revolutie. De kolonisten zijn woedend over de slachting.

- advertentie -

Om de zaak enigszins te sussen besluit Engeland om alle door de kolonisten zo gehate belastingwetten in te trekken. Om niet al te veel gezichtsverlies te lijden blijft de belasting op thee echter wel gehandhaafd.

Boston Tea Party

Over geïmporteerde thee moet dus nog steeds – uiteraard tot onvrede van de kolonisten – belasting betaald worden. Om die belasting te omzeilen gaan steeds meer handelaren zich bezighouden met smokkel. In 1773 verleent de Engelse regering de Britse Oost-Indische Compagnie het monopolie op het importeren van thee uit Azië. Dit tot woede van de kolonisten die onder leiding van onder meer koopman John Hancock (1737-1793) besluiten de thee van de Oost-Indische Compagnie te boycotten. Deze boycot is erg succesvol. Na enige tijd zitten de pakhuizen van de Oost-Indische Compagnie overvol met niet verkochte thee.

Engeland geeft de compagnie dan toestemming thee te gaan verkopen zónder invoerrechten te vragen. Hierdoor kan de compagnie thee gaan verkopen voor een lager bedrag dan de smokkelaars. De schepen van de Oost-Indische Compagnie worden in veel steden echter niet toegelaten. Alleen in Boston bereiken drie theeschepen eind 1773 de haven. In de nacht van 16 december 1773, enkele uren voordat de thee aan land zal worden gebracht, worden de schepen bestormd door een groep als indianen verklede kolonisten. Eenmaal aan boord gooien ze de thee in het water.

Deze gebeurtenis, die zich zonder bloedvergieten voltrekt, gaat de geschiedenisboeken in onder de naam Boston Tea Party en wordt gezien als een van de belangrijkste gebeurtenissen die leidde tot de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783).

15 december

17 december

Lees ook: Boston Tea Party (1773)klm-opbouw-woii
Schiphol wordt gebombardeerd door de geallieerden (1943) Oorlogsschade aan…
leopold-ii-1853
Leopld I in 1853 - Schilderij van Nicaise De…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: