16 januari

Ivan IV de Verschrikkelijke wordt tsaar van Rusland (1547)

Ivan IV de Verschrikkelijke

Op 16 januari 1547 wordt Ivan Grozny de eerste tsaar van Rusland. In het westen is hij vooral bekend als Ivan de Verschrikkelijke.

Ivan de verschrikkelijke

Ivan de Verschrikkelijke werd in 1530 geboren onder de naam Ivan Glinsky, als zoon van de Grootvorst Vasili III. Zijn vader overleed toen Ivan drie jaar oud was en zijn moeder, Jelena Glinsky, werd daarop vorstin. Zij verachtte de Russische edellieden, de bojaren, en werd na vijf jaar -waarschijnlijk door deze bojaren – vermoord. De toen achtjarige Ivan werd hierna betrokken in een hevige machtsstrijd tussen twee bojaren-familie’s, de Sjoejski’s en de Bjelski’s. Moord, martelingen en verbanningen waren in Rusland in die tijd aan de orde van de dag. De jonge, leergierige en intelligente troonopvolger werd door de bojaren minachtend behandeld en aan zijn lot overgelaten. Hij en zijn doofstomme broer Yuri verhongerden bijna. Ivan ontwikkelde een haat tegen de bojaren, waarop hij later wraak zou nemen.

Toen Ivan 13 jaar oud was, was hij het zat en liet hij de usurpator Andrej Sjoejski – een bojaar die op illegale wijze de macht had gegrepen – opeten door hongerige jachthonden. Ivan had inmiddels de medogeloosheid van de bojaren in zijn paleis overgenomen en hield zich bezig met drinken, het aftuigen van mensen en het verkrachten van vrouwen, die hij vervolgens liet ophangen, levend begoef of voor de beren gooide.

- advertentie -

Op 16 januari 1547 liet hij zich tot tsaar kronen, een nog hogere rang dan zijn vader die Grootvorst was. In datzelfde jaar trouwde hij met Anastasia Romanov, een deugdzame vrouw, vermoedelijk zijn enige liefde, die zijn wreedheid enigszins in toom wist te houden. Lees hier meer over Ivan IV de Verschrikkelijke

15 januari

17 januariAdrianus VI wordt tot paus gekozen (1522) Adrianus VI…
afsluitdijk-satelliet-560
De Afsluitdijk wordt opengesteld voor het verkeer (1933) Satellietfoto…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: