18 januari 1963 een van de koudste dagen uit Nederlandse geschiedenis

18 januari 1963 een van de koudste dagen uit Nederlandse geschiedenis

De 18e januari 1963, de dag waarop de zwaarste Elftstedentocht aller tijden werd geschaatst, was volgens het KNMI een van de koudste dagen uit de Nederlandse geschiedenis. Het meteorologische instituut schrijft dat vrijdag in een artikel over de ‘barre winter van 1963’.

Dat de winter van 1963 de allerstrengste van de twintigste eeuw was, is bekend. Volgens het KNMI was de dag waarop de twaalfde Elfstedentocht werd verreden echter ook nog eens een van de koudste dagen in de Nederlandse geschiedenis.

In januari 1963 was het met een gemiddelde temperatuur van -5,3 graden uitzonderlijk koud. Begin januari was er nog wel een korte dooi-aanval maar daarna zette de vorst door. En het ging ook weer sneeuwen. Het noorden noteerde telde deze maand maar liefst vijfentwintig ijsdagen en in Eelde vroor het op zeventien dagen meer dan tien graden. Het KNMI:

Inmiddels lagen er ijsbergen in de Waddenzee en op de Gouwzee stonden auto’s geparkeerd. Op 18 januari daalde de temperatuur in Joure tot -21 graden en juist die dag werd de Elfstedentocht gereden. ’s Middags was het minder koud maar door de bij vlagen stormachtige wind maakte dat voor de schaatsers weinig uit. De gevoelstemperaturen daalden zelfs en lagen in de middag tegen de -20 graden.

In de meetreeks sinds 1706 is er volgens het KNMI slechts een winter te vinden waarin het gemiddeld net zo koud was als in 1963. Dat was in 1830.

- advertentie -

Winter’63: Autorally op het IJsselmeer

Pieter Rabus (1660-1702)In de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit…
Alexine Tinne - Afb: Haags Historisch Museum Engelse nazaten…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: