200 jaar Rechterlijke macht

Vrouwe Justitia uitgebeeld met weegschaal, Wikimedia Commons

Als Napoleon in 1810 Nederland inlijft bij zijn keizerrijk verandert er veel in Nederland. Iedereen moet rechts gaan rijden, maten en gewichten worden uniform en de burgerlijke stand wordt opgericht. In 1811 voert Napoleon ook een rechtelijke organisatie naar Frans model in. Deze bestaat uit onafhankelijke rechters en een zelfstandig orgaan dat het belang van de keizerlijke overheid behartigt, Le Ministère Public (het Openbaar Ministerie).

In 1813 komt er een einde aan de Franse overheersing, maar de Franse wetgeving en rechtelijke organisatie blijft. Het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak herdenken daarom dit jaar hun 200-jarig bestaan met activiteiten in steden waar het OM en de rechtbanken gevestigd zijn.

Terecht of onterechtZo kun je tot en met 11 november in Paleis van Justitie Den Haag, Paleis van Justitie Arnhem en Rechtbank Alkmaar de tentoonstelling Terecht of Onterecht bezoeken. Stripfiguur De Rechter van cartoonist Jesse van Muylwijck vertelt je aan de hand van strips alles over de rechtspraak in Nederland. Daarnaast wordt uitgelegd hoe het er in onze rechtszalen aan toe gaat.

- advertentie -

De tentoonstelling is onderverdeeld in rechtkamers met elk een eigen onderwerp. Het gaat daarbij niet alleen over criminaliteit, maar ook over zaken als echtscheiding, erfrecht en verkeersongevallen. Vanachter een beklaagdenhekje kun je rechtstreeks in gesprek gaan met De Rechter. Deze legt als interactief tekenfilmfiguur je een moeilijk dilemma voor over uiteenlopende rechtszaken, waarbij je wordt uitgedaagd om zelf een oordeel te geven. Uitspraken en standpunten worden door De Rechter, met een knipoog, kritisch beoordeeld.

Straffen door de eeuwen heen

Ook kun je in Utrecht een stadswandeling maken. De wandeling Straffen door de eeuwen heen laat de verschillen zien tussen straffen vroeger en nu aan de hand van plekken in de Utrechtse binnenstad. De route en de bijbehorende informatie kun je dowloaden via www.om.nl.

De rechtbanktekenaar

Rechtbanktekening Hell’s Angels, 2005, Felix Guérain

In het kader van 200 jaar Rechterlijke Macht eert het Persmuseum in Amsterdam een beeldbepalend, maar feitelijk altijd onderbelicht verschijnsel met een tentoonstelling en een publicatie: de rechtbanktekenaar. Aan de hand van een aantal geruchtmakende zaken in de afgelopen vijftig jaar wordt het vak van de rechtbanktekenaar voor het voetlicht gebracht.

De tentoonstelling Verdachte portretten zal tot en met 6 november te zien zijn in het Persmuseum in Amsterdam en daarna rondreizen langs de diverse gerechtsgebouwen in ons land. Meer informatie over deze en andere activiteiten is te vinden op www.om.nl.

vreemd-in-eindhoven-mvdg
Vreemd in EindhovenAl duizenden jaren bezoeken 'vreemdelingen' de stad…
Tropenmuseum in Amsterdam - Foto: CC/GerardMHet ministerie van Buitenlandse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: