2013 is geschiedenis, een terugblik

Historiek wenst alle volgers een heel mooi 2014. Nu 2013 definitief geschiedenis is geworden, is het een goed moment om even terug te kijken. Januari is niet voor niets de maand van de Romeinse god Janus, de god van “alle begin en de overgang van oud naar nieuw”. Wat was het voor jaar voor Historiek?

2013 is geschiedenis, een terugblik

2013 is geschiedenis, een terugblik

Qua bezoekersaantallen was 2013 voor Historiek weer een prima jaar. We ontvingen in totaal 900.000 unieke bezoekers. Dat zijn er ruim 50.000 meer dan een jaar daarvoor. Op technisch vlak was het afgelopen jaar ook belangrijk. Op de warmste dag van het jaar migreerden we van Joomla naar WordPress. Een migratie waar we geen spijt van hebben en komend jaar verder de vruchten van kunnen gaan plukken. Tegelijk met de migratie werd onze website responsive, waardoor artikelen eenvoudiger te lezen zijn op smartphone en tablet. We mogen dan verslingerd zijn aan ‘de geschiedenis’, we willen ook ‘met de tijd mee’.

De tien meest gelezen artikelen van 2013

Koninklijk jaar

Afgelopen jaar stond onder meer in het teken van de viering 200 Jaar Koninkrijk. We waren opnieuw partner van de Maand van de Geschiedenis, die als thema Vorst & Volk had. Aansluitend produceerde André Horlings een aantal zeer lezenswaardige achtergrondverhalen, bijvoorbeeld over een slachting die op 30 november 1813 plaatsvond in Arnhem. Ook rond de troonswisseling kwam hij met een serie boeiende artikelen. Neem bijvoorbeeld het artikel met de prikkelende titel: Claus eerste Oranje-echtgenoot die trouw bleef.

Boekbesprekingen

In 2013 werden op Historiek een stuk meer boekbesprekingen geplaatst dan het jaar daarvoor. Dat was vooral te danken aan boekverslinder Enne Koops. Zijn besprekingen worden – getuige ook de hoeveelheid social likes – door onze bezoekers zeer gewaardeerd.

- advertentie -

Kerstverhalen

'Duitse piloot spaarde Amerikaanse vijand kort voor kerst'

‘Duitse piloot spaarde Amerikaanse vijand kort voor kerst

Als we het over Facebook-likes hebben moeten we ook Kevin Prenger noemen die dit jaar weer een kerstverhaal afleverde. Thema was opnieuw ‘verbroedering’. Zijn verhaal, getiteld Duitsers en Amerikanen aten samen kerstmaal in 1944, ontving maar liefst 300 Facebook-likes terwijl zijn kerstverhaal van vorig jaar nog eens over de 400 likes ontving.

Verder kreeg Historiek afgelopen jaar meer body dankzij bijdragen van bijvoorbeeld Michiel van Straten, Yolande van der Deijl, Edwin Ruis en sinds kort Jona Lendering. Daarnaast bleven de samenwerkingsrubrieken populair. We startten of continueerden rubrieken met instellingen als de Koninklijke Bibliotheek, Haags Historisch Museum, Teylers Museum, Museum Meermanno en het NIOD. Dit past ook bij ons streven om meer en meer een platformfunctie te gaan vervullen.

Al met al een mooi jaar en dus alle reden om iedereen die bijgedragen heeft aan het succes en de groei van Historiek te bedanken! Een dankwoord aan de vaste bezoekers is natuurlijk ook op zijn plaats, want zij maken van Historiek dag in dag uit een succes.

Twee nieuwe websites

www.vandaagindegeschiedenis.nl

www.vandaagindegeschiedenis.nl

Last but not least: 900.000 unieke bezoekers is prachtig, maar Historiek wil doorgroeien. In dat licht lanceerden we in december twee nieuwe websites:

www.vandaagindegeschiedenis.nl

Op deze site (beta) zijn historische verhalen en video’s te vinden. Bezoekers kunnen zelf kijken wat er op een bepaalde dag in de geschiedenis gebeurde. De site, die speciaal geoptimaliseerd is voor tablets en smartphones, wordt de komende tijd verder uitgebreid.

www.picturahistoria.com

www.picturahistoria.com

www.picturahistoria.com

Een historisch fotoblog met boeiende historische foto’s. Een Engelstalig website omdat we zo een veel groter publiek kunnen bereiken. De site staat momenteel nog in de kinderschoenen. Aan een modern ontwerp wordt gewerkt en natuurlijk worden komend jaar grote aantallen bijzondere historische foto’s op de website geplaatst.

Op een succesvol nieuw jaar!

Yuri Visser
Historiek

Waarschuwing voor vuurwerk uit 1732
De komende dagen vliegen de afgekeurde handgranaten je weer om de oren.…
Historiek wil geen geschiedenis worden Historiek wordt steeds beter bezocht. Afgelopen jaar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: