22 april

Vereniging Natuurmonumenten wordt opgericht (1905)

Naardermeer – Foto: CC

Op 22 april 1905 werd de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland opgericht. De eerste aanzet voor oprichting van de natuurbeschermingsorganisatie kwam van de Amsterdamse onderwijzer en natuurminnaar Jac. P. Thijsse.

Thijsse protesteerde begin twintigste eeuw tegen een voorstel van het Amsterdamse gemeentebestuur om delen van het Naardermeer met stadsafval te dempen. De Amsterdamse natuurliefhebber kende het gebied erg goed en stelde voor om het Naardermeer te kopen om zo te voorkomen dat er afval werd gedumpt.

Jac. P. Thijsse – Foto: CC

In Artis werd hierna de Vereniging Natuurmonumenten opgericht. De organisatie koopt en beheert sinds 1905 verschillende natuurgebieden in Nederland. Het eerste gebied dat aangekocht werd was het Naardermeer. De vereniging heeft ruim zevenhonderdduizend leden.

- advertentie -

21 april

23 april

Gerelateerde uitgaven:Eerste aflevering van Swiebertje op televisie (1955) Swiebertje Op…
Nederland annexeert delen van Duitsland (1949) Poster van het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: