22 februari

Nijmegen wordt slachtoffer van een Amerikaans bombardement (1944)

Het centrum van Nijmegen na de bombardementen

Op 22 februari 1944 wordt de Gelderse stad Nijmegen gebombardeerd. Het bombardement wordt uitgevoerd door Amerikaanse vliegers die ten onrechte dachten boven de Duitse stad Kleef (Kleve) te zitten. Bijna achthonderd mensen worden gedood, plus nog een onbekend aantal onderduikers.

Propagandaposter die de Duitsers verspreidden om Nijmegenaren op te zetten tegen de Amerikanen

Honderden Amerikaanse en Britse vliegtuigen vertrokken op 22 februari 1944 om 08.00 uur richting Duitsland. Het doelwit was Gotha, waar een Duitse wagonfabriek stond. Aangekomen in Gotha, was het weer zo slecht dat de vliegtuigen moesten omkeren. Uiteindelijk splitsten de vliegtuigen zich in kleine groepjes en keerden ze om naar nieuwe doelen. Toen bleek dat het ook daar bewolkt was, kregen de vliegers de opdracht zelf een aanvalsdoel te kiezen op Duits grondgebied.

De vliegers bombardeerden echter geen plaatsen vóór ze de grens over waren, maar net na de grens, op Nederlands grondgebied.

- advertentie -

Op 22 februari werden meerdere Nederlandse steden gebombardeerd: Nijmegen (880 doden), Arnhem (57 doden), Deventer (1 dode) en Enschede (40 doden). Allemaal plaatsen niet ver van de Duitse grens. Nijmegen werd het het ergst getroffen. Klik hier voor meer informatie over het bombardement op Nijmegen.

21 februari

23 februari

Gerelateerde uitgaven:
ah-paard-1
Op 19 februari 1887 was heel Nederland in feeststemming: koning Willem III…
Cuba verhuurt Guantánamo Bay 'voor eeuwig' aan de VS (1903) [caption id="attachment_21061"…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: