23 april

Nederland annexeert delen van Duitsland (1949)

Poster van het Comité voor Gebiedsuitbreiding – Bron: NIOD

Op 23 april 1949 annexeerde Nederland delen van Duitsland als compensatie voor geleden oorlogsschade. Vrijwel al deze landdelen werden in 1963 weer teruggegeven.

Enkele maanden na de Tweede Wereldoorlog vroeg Nederland aan Duitsland een schadevergoeding van 25 miljard gulden. Eerder dat jaar was tijdens de Conferentie van Jalta echter al bepaald dat herstelbetalingen alleen in natura konden worden gegeven. Uiteindelijk kreeg Nederland na lang onderhandelen toestemming van de geallieerden om in totaal 69 vierkante kilometer aan het
Nederlandse grondgebied toe te voegen. Zo´n tienduizend Duitsers die in deze gebieden leefden woonden uiteindelijk veertien jaar lang onder Nederlands bestuur.

22 april

- advertentie -

24 april

Gerelateerde boekenVereniging Natuurmonumenten wordt opgericht (1905) Naardermeer - Foto: CC…
sgp-560
De Staatkundig Gereformeerde Partij wordt opgericht (1918) Logo van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: