23 december

Vincent van Gogh verliest een deel van zijn oor (1888)

Zelfportret met verbonden oor – Januari 1889 (detail)

Op 23 december 1888 verliest kunstenaar Vincent van Gogh een deel van zijn oor. Of hij het oorlelletje zelf af heeft gesneden of dat iemand anders dat deed is nooit helemaal duidelijk geworden.

Drie jaar geleden voerde TNS NIPO op verzoek van museum Het Dolhuys nog een onderzoek uit naar de bekendheid van Vincent van Gogh. Het bureau concludeerde toen dat de kunstenaar bij het Nederlandse publiek vooral bekend is om zijn afgesneden oor. Op de vraag “waar denkt u aan bij de schilder Vincent van Gogh?”, noemde vijftig procent van de ondervraagden het afgesneden oor van de schilder. Daarnaast scoorden ‘kunstschilder’ en ‘zonnebloemen’ hoog.

Zelfportret van Van Gogh uit ongeveer 1886 (detail)

Het is nog altijd onduidelijk hoe Van Gogh zijn rechteroorlel verloor. In 2009 wezen twee Duitse kunstwetenschappers nog met de beschuldigende vinger naar de Franse kunstschilder Paul Gauguin. De Fransman zou eind 1888 tijdens een ruzie met een zwaard de oorlel van de Nederlandse schilder hebben afgehakt.

De Britse kunstwetenschapper Martin Bailey kwam datzelfde jaar nog met een andere theorie. Volgens deze wetenschapper sneed de schilder eigenhandig zijn oorlel af nadat hij per brief had vernomen dat zijn broer Theo zich had verloofd.

22 december

24 december


'A Christmas Carol' van Charles Dickens verschijnt (1843 ) Ondertekening van de Vrede van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: