25.000 euro voor oudste papieren treinkaartje

Oude toegangskaartjes (Spoorwegmuseum)

Oude toegangskaartjes (Spoorwegmuseum)

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is op zoek naar het oudste treinkaartje van ons land en is bereid er diep voor in de buidel te tasten. Wie een papieren kaartje uit 1839 aan het museum overhandigt kan een bedrag van 25.000 euro tegemoet zien.


Het Utrechtse museum staat in het teken van met name de Nederlandse spoorweggeschiedenis. Het eerste treinkaartje uit 1839 heeft het museum echter nog niet in de collectie. Het oudste kaartje dat het Spoorwegmuseum in bezit heeft, dateert uit 1840. Een boekbinder uit Haarlem vond een jaar geleden een rits kaartjes uit dat jaar in de kaft van een oud boek.

Treinkaartjes uit de begintijd van de spoorwegen zijn vooral zeldzaam omdat reizigers hun kaartje vroeger moesten inleveren als ze op de plaats van bestemming aangekomen waren.

In 1839 zijn er in totaal 77.000 treinkaartjes uitgegeven. Het Spoorwegmuseum hoopt dat tenminste één van die kaartjes bewaard is gebleven.

- advertentie -

Wie zich rijk waant omdat er een treinkaartje uit 1839 is gevonden, moet goed opletten. Bij verschillende jubilea, waaronder in 1939, zijn namelijk replica’s van het eerste treinkaartje uitgebracht. Het echte kaartje is van de replica te onderscheiden door een kartelrandje.

Mauritshuis in Den Haag (cc - Michielverbeek)
De gepasteuriseerde geschiedenis van het Mauritshuis Na een twee jaar durende verbouwing…
Er kan nog een trein komen - Carel van Gestel
Er kan nog een trein komen - Carel…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: