25 maart

Christiaan Huygens ontdekt Titan (1655)

Titan

Op 25 maart 1655 ontdekt de Nederlandse astronoom en wis- en natuurkunde Christiaan Huygens Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus.

Als zoon van de bekende dichter en diplomaat Constantijn Huygens groeide Christiaan Huygens op in een welvarende familie. Zijn vader zette Huygens op het pad van de wiskunde door hem in contact te brengen met gerenommeerde wiskundigen. Ook de filosoof René Descartes behoorde tot de vriendenkring van de familie. Huygens studeerde tussen 1645 en 1647 rechten en wiskunde aan de universiteit van Leiden en vervolgde zijn studies daarna in Breda. In 1651 publiceerde hij zijn eerste wiskundige artikel, maar stortte zich daarna meer op astronomie en de kansberekening. Zijn belangrijkste astronomische ontdekking volgde in 1655 toen hij, met behulp van één van zijn zelf geslepen lenzen, de grootste Saturnusmaan Titan ontdekte.

Huygens, die wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Nederlandse wetenschappers uit de geschiedenis,
is verder onder meer beroemd door de ontwikkeling van het slingeruurwerk.

- advertentie -

24 maart

26 maarttuberculose-bacterie
Robert Koch maakt bekend dat hij de bacterie heeft ontdekt die tuberculose…
steen-van-rosetta-560
De Steen van Rosetta wordt uitgevaardigd (196 v.Chr.) Steen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: