25 mei

PSV wint de Europacup I (1988)

Op 25 mei 1988 wint voetbalclub PSV de Europacup I, de voorloper van de Champions League. In de finale in het Neckarstadion in Stuttgart verslaan de Eindhovenaren tegenstander Benfica na strafschoppen.

Hans van Breukelen na de laatste strafschop – Afb: Stilll YouTube

Voor PSV, destijds getraind door Guus Hiddink, was het toernooi eigenlijk helemaal geen glorieus verhaal. Na in de eerste twee ronden Galatasaray en Rapid Wien te hebben uitgeschakeld, speelde PSV de wedstrijden in de kwartfinale (tegen Bordeaux) en halve finale (tegen Real Madrid) alle vier de wedstrijden gelijk. De Eindhovenaren gingen, zonder zege, door op basis van het doelsaldo.

- advertentie -

In de finale werd er niet gescoord waardoor er uiteindelijk strafschoppen moesten worden genomen. Namens PSV benutten Ronald Koeman, Wim Kieft, Ivan Nielsen, Gerald Vanenburg, Søren Lerby en Anton Janssen hun strafschop. De spelers van Benfica wisten doelman Hans van Breukelen vijf keer te passeren. De laatste strafschop, genomen door António Veloso, werd echter gekeerd door de legendarische doelman waardoor PSV voor het eerst in de geschiedenis de Europacup I won.

24 mei

26 mei

Gerelateerde uitgaven:Duitsland en Italië ondertekenen het Staalpact (1939) Ondertekening van…
Mehmed II verovert Constantinopel (1453) De belegering van Constantinopel…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: