27 maart

De Steen van Rosetta wordt uitgevaardigd (196 v.Chr.)

Steen van Rosetta

Op 27 maart van het jaar 196 voor Christus wordt de Steen van Rosetta uitgevaardigd tijdens een priesterssynode in Memphis. Er werden onder meer afspraken gemaakt over belastingen, schenkingen aan tempels, maatregelen tegen overstromingen en het oprichten van beelden van de Egyptische koning Ptolemaeus V (203-180 v.Chr).

Jean-François Champollion

De Steen van Rosetta is veruit het bekendste meertalige document dat van belang is geweest voor de ontcijfering van hiërogliefen. In 1799 werd de steen in Egypte gevonden door een officier in het Napoleontische leger. Er werden wel vaker stenen met inscripties gevonden, maar deze steen was speciaal. Op de steen waren niet alleen hiërogliefen te vinden, maar ook 32 regels demotische en 54 regels Griekse tekst. De demotische taal was in het oude Egypte een soort volks- en handelstaal. De steen heeft een afmeting van 112 bij 76 centimeter en bevat dezelfde tekst in deze drie verschillende talen.

Drieëntwintig jaar na de vondst van de steen slaagde de Franse geleerde Jean-François Champollion erin de steen te ontcijferen. Tegenwoordig bevindt de steen zich in het British Museum in Londen. Een kopie van de steen is te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

- advertentie -

26 maart

28 maart

Gerelateerde uitgaven:Christiaan Huygens ontdekt Titan (1655) Titan Op 25 maart…
Kernongeval van Three Mile Island (1979) Kerncentrale Three Mile…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: