2,7 miljoen euro voor piano uit ‘Casablanca’

Bij veilinghuis Bonhams is deze week een piano geveild die te zien was in de beroemde film Casablanca uit 1942. Voor het instrument werd (omgerekend) maar liefst 2,7 miljoen euro neergelegd.


Casablanca vertelt het verhaal van een verbannen Amerikaan die een bar begint in de Marokkaanse stad Casablanca. De film werd geregisseerd door Michael Curtiz en won destijds drie Oscars, waaronder die van beste film.

Op de piano die deze week geveild is, werd het beroemde nummer “As time goes by” gespeeld door pianist Sam (Dooley Wilson). De piano werd in de film niet alleen als instrument gebruikt. Er werden door cafébaas Rick (Humphrey Bogart) ook belangrijke papieren in de klankkast verstopt voor de nazi’s. Deze papieren werden ook geveild. Opbrengst: 80.000 euro.

Wie de piano en papieren gekocht hebben is niet bekendgemaakt.

- advertentie -
De piano in Casablanca (Bonhams)

De piano in Casablanca (Bonhams)

Voor Casablanca werden twee piano’s gebruikt. De nu geveilde piano was jarenlang eigendom van een verzamelaar uit Los Angeles. Twee jaar geleden werd de andere piano nog geveild. Een Japanse verzamelaar legde toen ruim 600.000 dollar neer voor die piano.

As time goes by – Casablaca

Still uit 'Franz Ferdinand – Der Angriff'
Met twee schoten, afgevuurd door de Bosnisch-Servische student Gavrilo Princip, werd op…
Unsere Mütter, Unsere Väter
Unsere Mütter, Unsere VäterDe Duitse televisieserie Unsere Mütter,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: