2700 jaar oud heiligdom gevonden in Jordanië

Archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en de Yarmouk Universiteit (Jordanië) hebben in de Jordaanvallei een 2700 jaar oud heiligdom gevonden. Er zijn onder meer paardenbeeldjes gevonden, meldt het RMO.


De vondst is afgelopen najaar gedaan op de nederzettingsheuvel Tell Damiyah, langs de oostoever van de rivier de Jordaan.

De resten van het heiligdom stammen uit de late IJzertijd (7de eeuw v.Chr.) en bestaan uit een rechthoekig gebouw (8×6 meter) met bepleisterde kleitichel muren, een dak van houten balken en klei, en een platform aan de westelijke zijde. Het is door brand verwoest. Volgens de archeologen is dit het eerste gebouw uit de late IJzertijd met een religieuze functie dat in de Jordaanvallei is opgegraven. Uit deze periode waren hier tot nu toe slechts een paar woonhuizen, een enkel publiek gebouw en een begraafplaats bekend.

Paardje van aardewerk uit 7de eeuw v Chr, gevonden in Tell Damiyah (RMO)

Paardje van aardewerk uit 7de eeuw v Chr, gevonden in Tell Damiyah (RMO)

In en rond het gebouw vonden de archeologen vijftien beschilderde terracotta beeldjes van paarden en vrouwen. Een van de paardenbeeldjes is gevonden in een zogenaamde ‘offerstandaard’, een soort sokkel van terracotta waarop men een offer kon leggen. Behalve de beeldjes werden ook scarabeeën en zegels uit Egypte en Irak gevonden. De gevonden objecten blijven in het land van herkomst, dus in Jordanië.

- advertentie -

Vermoed wordt dat het gevonden heiligdom niet alleen gebruikt werd door de lokale bevolking maar ook door handelaren en reizigers. Tell Damiyah bevindt zich namelijk op een kruispunt van twee belangrijke handelswegen: bij een oversteekplaats van de Jordaan.

NMM in nevel gehuld (NMM)
Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg heeft in het openingsweekend al…
Giovanni Antonio Canal, gen. Canaletto
Giovanni Antonio Canal, gen. CanalettoBij het Groninger Museum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: