28 februari

Oprichting van de Vereeniging van Nederlandsche Gemeenten (1912)

Congres van de VNG in de jaren dertig

Op 28 februari 1912 werd in het Stadhuis in Den Haag de Vereeniging van Nederlandsche Gemeenten (VNG) opgericht.

VNG

De aanzet voor de oprichting van de VNG werd al gegeven in 1910. Een aantal burgemeesters zit na een bestuursvergadering van de Onderlinge Risicovereniging van Nederlandse Gemeenten gezamenlijk te wachten op het station Staatsspoor in Den Haag. Zij bespreken het belang van samenwerking tussen de gemeenten. Daar ontstaat het idee om een vereniging op te zetten die gemeentelijke belangen kan behartigen.

Het zal nog twee jaar duren voordat de verenging daadwerkelijk wordt opgericht. De drijvende kracht achter de oprichting was de burgemeester van Zaandam, de heer Elias. Hij ontwierp de statuten van de vereniging. De twee andere oprichters waren de burgemeester van Zwolle, de heer Van Royen, en de wethouder van Den Haag, de heer Simons. Het doel van de VNG was onder andere dat de gemeentelijke belangen gezamenlijk verdedigd konden worden tegenover de regering en gezamenlijke inkoop van steenkolen voor de gemeentelijke gasfabrieken. Lees hier meer over de geschiedenis van de VNG.

- advertentie -

27 februari

1 maartDe Rijksdag in Berlijn wordt in brand gestoken (1933) King Kong poster…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: