Slag op het Merelveld (1389)

Slag op het Merelveld van 1389 – Olieverfschilderij Adam Stefanović, 1870

Op 28 juni 1389 werd het christelijke leger onder leiding van de Servische prins Lazar Hrebeljanović bij het Merelveld van Kosovo verslagen. De slag is ook wel bekend als de Slag bij Kosovo Polje

Murat IIn de veertiende eeuw veroverden de Ottomanen steeds meer gebieden in Europa. Onder leiding van sultan Murat I werd in 1371 aan de rivier de Marica in Bulgarije bijvoorbeeld een groot leger bestaande uit Hongaren, Serviërs en Bulgaren verslagen. Twee jaar later nam de Ottomaanse sultan ook de Bulgaarse hoofdstad Sofia in.

De Servische prins Lazar Hrebeljanović wilde iets doen tegen de oprukkende Turken en sloot een coalitie met de christenen uit omliggende landen. Een groot leger van Serviërs, Albanezen, Bosniërs, Hongaren en Moldaviërs ging op 28 juni 1389 de strijd aan met de Turken bij het Merelveld in Kosovo. Deze Slag op het Merelveld werd gewonnen door het leger van Murat I. Beide partijen leden wel grote verliezen.

Murat I stierf tijdens de slag. Niet op het slagveld, maar in zijn tent. Volgens de overlevering lukte het de Servische prins Miloš Obilić bij de sultan te komen, door te doen alsof hij over wil lopen. Eenmaal in de nabijheid van Murat doodde hij hem. Ook prins Lazar Hrebeljanović kwam tijdens de slag om het leven.

Sultan Murat I werd opgevolgd door zijn zoon Bayezid I. Die maakt van Servië een soort vazalstaat van de Ottomanen door de minderjarige zoon van de koning van Servië, Stefan Lazarević, tot nieuwe koning te benoemen. Vanwege de zware verliezen die bij de Slag op het Merelveld waren geleden zagen de Ottomanen wel af van een verdere opmars in Europa.

De Slag op het Merelveld wordt in Servië nog altijd herdacht. Hoewel ze de slag verloren is men er trots op dat de Serviërs de Turkse opmars naar West-Europa stuitten. De Turken hadden grote verliezen geleden en trokken niet verder Europa in. Prins Miloš Obilić – volgens de overlevering de moordenaar van sultan Murat I – wordt in diverse Servische volksliederen bezongen als held.

Boek: Het Europese Geschiedenis Boek

Verder op 28 juni:

  • Koningin Victoria
    Koningin Victoria
    1838 – Koningin Victoria wordt gekroond in de Westminster Abbey in Londen.
  • 1846 – In Frankrijk verwerft de Belg Adolphe Sax het patent op een zes jaar eerder door hem uitgevonden blaasinstrument: de saxofoon.
  • 1914 – Aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk wordt doodgeschoten in Sarajevo door Gavrilo Princip. Deze gebeurtenis vormt de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog.
  • 1919 – Ondertekening van het Verdrag van Versailles.
  • 1932 – In België wordt de eerste taalwet in stemming gebracht.
  • 1948 – Jozef Stalin gooit het Joegoslavië van Tito uit het communistisch blok.
  • 1965 – Prinses Beatrix verlooft zich met de Duitse diplomaat Claus van Amsberg.
  • 1965 – Het eerste commerciële telefoongesprek via de satelliet vindt plaats tussen Europa en Amerika.
  • 1967 – Israël annexeert Oost-Jeruzalem.
  • 1969 – De Stonewall-rellen in New York zijn de aanleiding tot het ontstaan van de homorechtenbeweging.
Vorige dag

29 juni

Volgende dag

27 juni