28 maart

Kernongeval van Three Mile Island (1979)

Kerncentrale Three Mile Island / Foto: United States Department of Energy

Op 28 maart 1979 vindt er een kernongeluk plaats op Three Mile Island in Harrisburg, Pennsylvania. Doordat een pomp in de relatief nieuwe kerncentrale uitvalt valt de koeling van een reactor uit. Mede hierdoor loopt de temperatuur in de reactorkern op tot 2200 °C, waardoor de kern gedeeltelijk smelt. Radioactief water en gas ontsnappen uit het reactorgebouw.

De Amerikaanse president bezocht de plek des onheils korte tijd later en stelde een onderzoekscommissie in. Ongeveer een half jaar later presenteerde deze onderzoekscommissie een rapport. Een van de conclusies was dat de controlepanelen en veiligheidssystemen slecht hadden gefunctioneerd.

27 maart

- advertentie -

29 maartsteen-van-rosetta-560
De Steen van Rosetta wordt uitgevaardigd (196 v.Chr.) Steen…
Prins Willem Alexander en Máxima maken hun verloving bekend (2001) Op 30…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: