28 november

Margaret Thatcher treedt af als premier van het Verenigd Koninkrijk (1990)

Margaret Thatcher, ook wel de Iron Lady genoemd, treedt op 28 november 1990 af als premier van het Verenigd Koninkrijk. Dit na rellen in heel Groot-Brittannië over de invoering van de zogenaamde poll tax, een inkomensonafhankelijke belasting. De Conservatieve Partij van Thatcher ziet het door de invoering van die belasting niet meer zo zitten in de premier en verschillende conservatieven dagen haar uit om het leiderschap. Thatcher besluit dan dat aftreden eervoller is dan ontslagen worden. Tijdens haar laatste kabinetszitting neemt Thatcher met tranen in de ogen afscheid.

Lange carrière

Margaret Thatcher

Margaret Thatcher is rond het eind van de jaren veertig al actief voor de Tories (voorloper van de Conservatie Partij) in Kent. In 1959 wordt ze namens deze Tories lid van het Britse Lagerhuis en als Edward Health in 1970 premier wordt , benoemt hij Thatcher tot minister van onderwijs en wetenschap. Ze is de enige vrouw in het kabinet. Een van haar eerste maatregelen als minister is het afschaffen van gratis schoolmelk. Dit komt haar op veel kritiek te staan en levert haar de schertsende bijnaam “Thatcher Thatcher, Milk Snatcher” op. In haar periode als minister weet ze te voorkomen dat de Open Universiteit gesloten wordt.

Doordat de Conservatieven de verkiezingen in 1974 niet winnen, is Thatcher hierna geen minister meer. Een verkiezing om het leiderschap van de Conservatieve Partij wint ze van Edward Health en van 1975 tot 1979 leidt ze hierna de oppositie.

Na de verkiezingen van 1979 wordt Thatcher premier. Zowel in 1983 als in 1987 wordt ze herkozen. De vrouw die bekend wordt onder de naam Iron Lady (IJzeren Dame) regeert in totaal elf jaar, zes maanden en 26 dagen. Daarmee werd ze de langstzittende Britse premier sinds 1827 toen de Earl of Liverpool aftrad.

27 november

29 november


Margaret Thatcher kondigt haar vertrek aan:

steden-in-de-steigers
Bericht over Hoog Catharijne uit De Waarheid van 21…
Het Washington Monument wordt voltooid (1884) Washington Monument -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: