3 april

De eerste rit van de Pony Express vertrekt (1860)

Amerikaanse postzegel ter herinnering aan de ‘Pony Express’

Op 3 april 1860 vertrok de eerste rit van de Pony Express vertrekt vanuit St. Joseph, Missouri. De beroemde verbinding was ingesteld door de ondernemers William H. Russell, Alexander Majors en William B. Waddell.

In deze periode was communicatie tussen het westen en oosten van Amerika nog erg moeilijk. De Pony Express was het eerste snelle transportmiddel voor kleine goederen en post over het Noord-Amerikaanse continent. Poststukken konden in tien dagen tijd van St. Joseph in Missouri naar Sacramento, bij de kust van de Stille Oceaan, worden vervoerd. Veel sneller dan de postkoets.

Geïllustreerde route – William Henry Jackson, 1861

Ruiters die dienst namen bij de Pony Express konden om de tien mijl gebruikmaken van een wisselstation. Hier werden de rijdieren verwisseld zodat ze op volle kracht door konden galopperen.

- advertentie -

Orphans preferred

‘Orphans preferred’

Werken voor de Pony Express was voor lang niet iedereen weggelegd. Vanwege de grote gevaren werd er specifiek gevraagd om jonge, moedige ruiters. In een beroemde advertentie werd met de volgende tekst gevraagd om nieuwe ruiters:

Wanted: Young, skinny, wiry fellows not over eighteen. Must be expert riders, willing to risk death daily. Orphans preferred.

De bekendste ruiter van de Pony Express is ongetwijfeld William Cody (1846-1917), beter bekend als Buffalo Bill. Hij werkte in 1860 voor de avontuurlijke transportdienst. Later maakte hij naam tijdens verschillende Indiaanse oorlogen. Echt beroemd werd hij met zijn Wild west show, waarmee hij door Amerika en Europa reisde.

Op 26 oktober 1861 werd het einde van de Pony Express aangekondigd. Twee dagen eerder was Salt Lake City via de transcontinentale telegraafdienst verbonden met Omaha, Nebraska and Sacramento, California.

2 april

4 april

Gerelateerde boeken:De Eiffeltoren wordt ingehuldigd (1889) Eiffeltoren in Parijs Op…
Martin Luther King wordt vermoord (1968) Martin Luther King…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: