3 november

Hondje Laika begint aan haar ruimtereis (1957)

Het hondje Laika kort voor de lancering

Op 3 november 1957 lanceren de Russen de kunstmaan Spoetnik II. Aan boord bevindt zich een hondje genaamd Laika. Het hondje wordt het eerste wezen dat levend rond de aarde zal cirkelen. Er zijn door de Sovjet-Unie al eerder dieren de ruimte ingestuurd maar die hadden geen volledige omloop volbracht.

Roemeense postzegel met daarop een afbeelding van Laika

Het hondje was voor het project van de straat in Moskou gehaald. Op 3 november 1957 kreeg ze een plek in de Spoetnik en werd ze vanaf het lanceerplatform bij Bajkonoer de ruimte ingeschoten. Dat Laika de ruimtereis niet zou overleven stond vooraf eigenlijk al vast maar de Russen hielden enige tijd vol dat het de bedoeling was het hondje weer levend terug op aarde te krijgen. Bijna twee weken na de lancering werd door de Sovjet-autoriteiten bekendgemaakt dat Laika was gestikt.

In 2002 werd bekend dat Laika al enkele uren na de lancering overleed aan oververhitting en stress, nog voor de voltooiing van de vierde omloop.

- advertentie -

2 november

4 november


salomon-august-andree
Ontdekkingsreiziger Salomon August Andree schrijft voor het laatst in zijn dagboek (1897)…
Geboortedag van uitvinder Adolphe Sax (1814) Adolphe Sax (1814-1894)…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: