30 december

De Gadsden Purchase (1853)

Postzegel ter herinnering aan de Gadsden Purchase

Op 30 december 1853 kopen de Verenigde Staten voor een bedrag van 10 miljoen dollar een stuk grond van Mexico. Deze aankoop werd bekend als de Gadsden Purchase.

In de negentiende eeuw liggen de Verenigde Staten geregeld overhoop met de Mexicanen. Die hebben het aanvankelijk voor het zeggen in Texas. Door een opstand van Amerikanen wordt dit gebied in de jaren dertig onafhankelijk en in 1845 wordt Texas toegelaten als een van de staten van de VS.

James Gadsden

Het conflict met de Mexicanen blijft hierna bestaan. Onder president James Polk beginnen de Amerikanen een oorlog om Californië en New Mexico te veroveren op de Mexicanen. Voor de Amerikanen verloopt deze oorlog zeer positief. Zelfs de Mexicaanse hoofdstad wordt ingenomen. Bij een vredesverdrag worden de Mexicanen gedwongen voortaan af te zien van alle aanspraken op Texas. New Mexico en Californië worden daarnaast voor 15 miljoen dollar afgestaan aan de VS.

- advertentie -

Eind 1853 kopen de Amerikanen tot slot nog een stuk land in de huidige staten Arizona en New Mexico, ten zuiden van de Gilarivier. Dit gebied wordt bij de Mexicanen de Mesillavallei genoemd. Voor Amerika is deze zogenaande Gadsden Purchase interessant omdat het land daarmee eenvoudiger een zuidelijke route voor een transcontinentale spoorlijn aan kan leggen. De aankoop wordt vernoemd naar de Amerikaanse gezant James Gadsden (1788-1858).

29 december

31 december


Wounded Knee na de Slag
D/span>e Slag bij Wounded Knee is een veldslag tussen het Amerikaanse leger…
De aanleg van het Panamakanaal vangt aan (1881) Aanleg…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: