3000 jaar oud wiel gevonden in Engeland

Archeologen hebben in Engeland een ongeveer drieduizend jaar oud wiel opgegraven. De ontdekking is gedaan op de archeologische site van Must Farm, in het graafschap Cambridgeshire. Dat meldt de BBC.

Volgens de onderzoekers gaat het om het oudste complete houten wiel dat ooit in het Verenigd Koninkrijk is gevonden. Op de vindplaats bevond zich in de Bronstijd een nederzetting. Deze bestond uit verschillende ronde paalwoningen die in een rivier stonden. Na een brand werden deze woningen bedekt door een slib uit de rivier waardoor ze vrij goed bewaard bleven.

Archeologen, die al spreken van “het Pompeii van Groot-Brittannië”, doen al enige tijd onderzoek op de site. Het vrijwel complete wiel, dat een diameter heeft van een meter, is gevonden bij de restanten van een van de grootste paalwoningen.

- advertentie -
Foto: Cambridge Archaeological Unit

Foto: Cambridge Archaeological Unit

Waar het wiel destijds voor is gebruikt, is niet bekend. Recent werden ook al restanten van een paard gevonden. Mogelijk houdt het wiel hier verband mee, maar dat is niet zeker. Er zijn niet veel bewijzen dat mensen in de bronstijd paarden inzetten voor vervoer.

De onderzoekers zijn ook verrast over het feit dat het wiel in dit gebied is gevonden. Ze verwachten een dergelijke vondst eerder in een droog gebied en niet in een moeras.

Meer archeologie

IJsselkogge aangekomen in Lelystad
Het vijftiende-eeuwse koggeschip dat vorige week werd gelicht uit de IJssel bij…
Grafheuvels met paalkransen (RCE)
De grafheuvels tussen Toterfout en Halve Mijl (gemeente Veldhoven) krijgen binnenkort nieuwe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: