3,3 miljoen dollar voor ‘oerregels honkbal’

Bij een veiling in Amerika heeft een onbekende koper 3,3 miljoen dollar neergelegd voor de ‘oerregels van het honkbal’. De documenten dateren uit 1857. Veertien clubs uit New York kwamen toen samen om de spelregels vast te stellen. Voor die tijd werd al lang honkbal gespeeld, maar de spelregels waren vaak niet eenduidig.

Daniel 'Doc' Adams

Daniel ‘Doc’ Adams

Het geveilde document “Laws of Base Ball” werd eerder deze maand online gezet voor een veiling bij SCP Auctions. In het stuk, geschreven door Daniel Adams, wordt onder meer vastgesteld dat er negen mannen aan iedere kant spelen, dat wedstrijden negen innings tellen en dat honken 90 voet uit elkaar moeten liggen.

De voormalige eigenaar kocht de 23 velletjes papier in 1999 op een andere veiling bij Sotheby’s voor 12.000 dollar. Een prima investering naar nu blijkt.

Volgens Amerikaanse media is slechts twee keer meer betaald voor historische  sportmemorabilia. In 2012 toen 4,4 miljoen dollar betaald werd voor het shirt van de legendarische honkballer Babe Ruth. Twee jaar daarvoor brachten de oorspronkelijke spelregels van basketbal 4,3 miljoen dollar op.

- advertentie -

Meer sportgeschiedenis
Boek: Honkbal Is Amerika, Amerika Is Honkbal

Hertje - cc
In de ochtendeditie van de Weense krant Neue Freie Presse verscheen op…
Interieur van Huis Lambert van Meerten (HDK)
Vereniging Hendrick de Keyser heeft het voormalige museumhuis Lambert van Meerten van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: