3,4 miljoen extra museumbezoeken dankzij Museumkaart

Museumkaart

Museumkaart

Dankzij de Museumkaart ontvingen musea afgelopen jaar in totaal 3,4 miljoen extra bezoeken. Dit leverde de bij de kaart aangesloten musea in totaal 14 miljoen euro aan extra entree-inkomsten op. Dat meldt de Nederlandse Museumvereniging dat een extern bureau onderzoek heeft laten doen naar de effecten van de kaart.


Wie een Museumkaart heeft hoeft bij ongeveer vierhonderd Nederlandse musea geen entree te betalen. Aan het einde van het jaar deelt de Stichting Museumkaart alle inkomsten door het totaal aantal Museumkaartbezoeken. Dit bedrag wordt vervolgens verdeeld over de aangesloten musea.

De vierhonderd musea die de Museumkaart accepteren, telden vorig jaar ruim twintig miljoen bezoeken, waarvan vijf miljoen met een Museumkaart. De Museumvereniging:

De vergoeding aan musea voor bezoeken met de Museumkaart overtreft de entreegelden die zonder Museumkaart zouden zijn verdiend. In 2012 bedroeg de bezoekvergoeding in totaal bijna 30 miljoen euro waarvan dus 14 euro miljoen voor het extra bezoek. Ook genieten de musea extra neveninkomsten uit horeca en winkel.

“Hoe meer Museumkaarten, hoe beter”, aldus Siebe Weide, directeur van de Nederlandse Museumvereniging. De exploitatie van de kaart is ondergebracht in een stichting die geen subsidie ontvangt.

- advertentie -
Stedelijk Museum Amsterdam - Foto: SMA

Stedelijk Museum Amsterdam – Foto: SMA

Té groot succes

De Volkskrant meldt zaterdag in een artikel evenwel dat de kaart bijna een té groot succes wordt. Begin 2014 zijn er naar verwachting één miljoen mensen met een Museumkaart (tegen 300.000 in 2003). De Volkskrant:

Het succes van de Museumkaart heeft ook een keerzijde. Musea krijgen door de pas meer bezoekers, maar ze verdienen veel minder aan een Museumkaarthouder dan aan een bezoeker die een toegangskaartje koopt.

Volgens de krant trekken de musea mede dankzij de crisis steeds meer bezoekers. Daarnaast (her)openden de afgelopen twee vijf grote musea de deuren: het Scheepvaartmuseum, EYE Film Instituut, Stedelijk Museum, Rijksmuseum en Van Gogh Museum. Ook dit zorgde voor een toename van het museumbezoek.

Spullen die uit het wrak van de Titanic zijn opgedoken – Foto: Amsterdam Expo
Spullen die uit het wrak van de Titanic
Steve Fitch Grand View Motel, Highway 85, Raton,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: