Dark
Light

3D-camera’s moeten bedreigd erfgoed ‘redden’

Auteur:
1 minuut leestijd
Palmyra
Palmyra

Wetenschappers van de universiteit van Oxford en Harvard willen dat in het Midden-Oosten duizenden 3D-camera’s verspreid worden, zodat er beelden geschoten kunnen worden van bedreigd erfgoed. Mocht het erfgoed vernietigd worden door Islamitische Staat dan kunnen de beelden gebruikt worden om ze in 3D te herbouwen. Dat melden Britse media.

De wetenschappers hebben gezamenlijk het project The Million Image Database Project opgezet omdat ze het niet meer kunnen aanzien dat erfgoed in het Midden-Oosten vernietigd wordt. Vorige week werd nog bekend dat strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Palmyra de beroemde tempel van Baal-Shamin met de grond gelijk hebben gemaakt . Ook op andere locaties zijn vernielingen aangericht. Volgens Roger Michel van de universiteit van Oxford dreigt Palmyra het symbool te worden van de “culturele beeldenstorm van IS”.

Tempel van Baal-Shamin in Palmyra, voor de verwoesting in augustus 2015 (cc)
Tempel van Baal-Shamin in Palmyra, voor de verwoesting in augustus 2015 (cc)

De bedoeling is om de de oorlogszones in het Midden-Oosten te overspoelen met camera’s. Lokale partners zouden vervolgens ingeschakeld moeten worden om zoveel mogelijk beelden van het erfgoed te schieten. De wetenschappers denken dan onder meer aan hulpverleners die in het gebied actief zijn. De 3D-camera’s kosten iets minder dan dertig euro per stuk en moeten eenvoudig te bedienen zijn.

Handel

Het is de bedoeling dat er voor 2017 al zo’n twintig miljoen afbeeldingen van bedreigd erfgoed zijn geschoten. De onderzoekers wijzen erop dat deze beelden ook nuttig kunnen zijn in de strijd tegen de handel in roofkunst. Voor IS is deze handel een belangrijke inkomstenbron. Vooral objecten en locaties die niet te verhandelen zijn, lopen het risico door de terroristen te worden vernietigd.

Unesco participeert in het project, dat naar schatting 2,75 miljoen euro kost.

Meer berichten over Palmyra

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×