3D-model van een bijzonder middeleeuws oventje

Oven werd aangetroffen aan boord van de IJsselkogge

Archeologen ontdekten drie jaar geleden bij Kampen een middeleeuwse IJsselkogge. Vooruitlopend op de berging van het archeologische vaartuig is afgelopen jaren groot onderzoek gedaan. Het schip blijkt nog in relatieve goede staat te verkeren. Tijdens onderwateronderzoek stuitten archeologen in het schip ook op restanten van een koepeloventje.

De bemanning gebruikte de oven tijdens langere tochten vermoedelijk om zelf brood te bakken. De restanten zijn onder water gefotografeerd met GoPro camera. Daarna is een 3D-model van het schip gemaakt. Deze is hieronder te bekijken. Klik met de muis op de afbeelding en sleep deze vervolgens heen en weer om de verschillende objecten vanuit andere hoeken te bekijken.

IJsselkogge Kampen: KitchenUbi3DSketchfab

- advertentie -
Buste van Nefertiti - cc
De onvermijdelijke doctor Zahi Hawass, de ijdele oud-minister van oudheidzaken in Egypte,…
Reconstructie van Knossos
De oude stad Knossos op Kreta was in de vroege ijzertijd (1100-600…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: