40.000 jaar oude kunst gevonden op Sulawesi

In een grot op het Indonesische eiland Sulawesi hebben onderzoekers rotstekeningen gevonden die zeker 40.000 jaar oud zouden zijn. Het gaat daarmee volgens de onderzoekers om de oudst bekende grotkunst ter wereld.

Afb: Nature

Afb: Nature


Het bestaan van de tekeningen is al langer bekend, maar men ging er altijd van uit dat ze ongeveer 10.000 jaar oud waren. Uraniumdatering heeft nu echter aangetoond dat sommige van de tekeningen al 40.000 jaar geleden zijn gemaakt.

Dit is bijzonder, omdat men er tot nu toe van uit ging dat de rotskunst in Europa ontstond. Schilderkunst blijkt nu echter geen exclusief Europees verschijnsel. De onderzoekers, die over hun bevindingen publiceren in het magazine Nature, suggereren zelfs dat kunst mogelijk al ontstond voordat de mens zich uit Afrika verspreidde.

Op Sulawesi zijn onder meer afbeeldingen gevonden van verschillende handen. De oudste blijkt 40.000 jaar geleden te zijn gemaakt en de jongste ongeveer 17.500 jaar geleden. Ook zijn er afbeeldingen van dieren aangetroffen.

- advertentie -

Cave art in the tropics

Nederlands-Indië, oude kaart
Uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlanders tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog eind jaren…
Keizer Akihito - cc
De Japanse keizer Akihito en zijn vrouw Michiko zijn deze week in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: