42 procent Oostenrijkers gematigd over Adolf Hitler

Adolf Hitler in 1937

Uit een onderzoek van de krant Der Standard blijkt dat 42 procent van de Oostenrijkers vindt dat onder Adolf Hitler “niet alles slecht” was. Het onderzoek werd uitgevoerd omdat het deze maand vijfenzeventig jaar geleden is dat de Anschluss, de aansluiting van Oostenrijk bij Duitsland, plaatsvond.

Het Duitse leger viel op 12 maart 1938 Oostenrijk binnen en ondervond toen geen tegenstand. Oostenrijk werd een provincie van het Duitse rijk.

Na deze Anschluss werden in het land direct antisemitische maatregelen ingevoerd. Een maand na de annexatie werd er in het land nog wel een volksstemming gehouden maar dat was vooral vanwege propaganda-doeleinden. Maar liefst 99,75 procent van de Oostenrijkers zou toen aangegeven hebben vóór de inlijving te zijn.

Naar aanleiding van de vijfenzeventigste verjaardag van de Anschluss onderzocht de bekende Oostenrijkse krant Der Standard hoe er vandaag de dag in het land over Adolf Hitler en de Anschluss gedacht wordt. Hoewel er slechts 502 mensen werden ondervraagd zijn de uitkomsten toch opvallend. Maar liefst 42 procens van de ondervraagden gaf bijvoorbeeld aan dat onder Hitler “niet alles slecht” was.

Daarnaast denkt 54 procent van de ondervraagden dat Hitlers NSDAP nu met succes aan de verkiezingen zou kunnen deelnemen, als de partij na de oorlog niet was verboden. Het zijn volgens Der Standard met name jongere en hoog opgeleide Oostenrijkers die de electorale kansen van de nazi-partij redelijk hoog inschatten.

Van de ondervraagden denkt 53 procent dat de Anschluss vrijwillig gebeurde, 46 procent ziet Oostenrijk als slachtoffer.

Meer over Adolf Hitler

Gerelateerde uitgaven:

Foto: Still NieuwsuurBij een provinciale weg bij 's-Gravenzande zijn…
De Wolfsschanze na de aanslag van 20 juli 1944
De Wolfsschanze na de aanslagDe Duitse verzetsman Ewald-Heinrich von…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: