Dark
Light

444 historische blunders

3 minuten leestijd
Indiase soldaten op de fiets tijdens de Slag bij De Somme in 1916. Bron: Wikimedia

Herman Boel is dol op historische wist-je-datjes. Eerder publiceerde hij boekjes over 666 historische leugens en 555 nutteloze feitjes. Nu trekt hij de aandacht met een vermakelijk boek over 444 historische blunders die de geschiedenis (bijna) veranderd hebben.

444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd
444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd
De missers die Boel verzameld heeft, zijn soms hilarisch, soms tragisch, maar vaak bijzonder en qua inhoud ruim voldoende om een glimlach of verbaasde blik op het gezicht van de lezer te toveren.

SKEPP

Boels boekje is getiteld 444 blunders die de geschiedenis (bijna) veranderd hebben (uitgeverij Lannoo, 2015). Herman Boel is zelf voornamelijk actief als vertaler en bestuurslid van SKEPP, de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale. Dat klinkt in elk geval hoopgevend!

Boel heeft de vergissingen, missers, blunders, dwaasheden, misstappen en misverstanden die hij heeft gevonden, onderverdeeld in dertien thema’s, te weten: voedingsblunders, oorlogsmissers, taalfoutjes, wetenschapsblunders, medische missers, technische vergissingen, pijnlijke blunders, politieke foutjes, misstappen van politie en dieven, bijna-blunders, sportieve blunders, prijzige misstappen en missers op het gebied van marketing.

Ter illustratie van de inhoud van Boels fraaie verzameling vergissingen, geef ik hieronder een paar fijne en minder fijne blunders integraal weer.

Sakkerse Saksen

In 440 denkt de Britse koning Vortigern dat hij dé oplossing heeft gevonden om de plunderende Picten en Schotten tegen te houden. Hij zal de verdediging van zijn land uitbesteden aan de oorlogszuchtige Saksen, Angelen en hun bondgenoten. Maar deze beslissing blijkt verkeerd uit te pakken.

Lancering van de Mariner 1. Bron: Wikimedia
Lancering van de Mariner 1. Bron: Wikimedia
Zodra de Saksen aankomen, ontdekken ze dat zij de enige krijgers in het land zijn en ze besluiten het land zelf in te nemen. In de daaropvolgende eeuw wordt het hulpeloze Engeland overspoeld door tienduizenden Saksen en hun bondgenoten. Na nauwelijks tweehonderd jaar staan de Britse Eilanden nagenoeg helemaal onder Saksisch bewind en dat zal zo blijven tot de Noormannen in 1066 een einde maken aan de Saksische overheersing. (nr.13)

Het duurste koppelteken in de geschiedenis

Koppeltekens (-) worden doorgaans niet zo belangrijk gevonden, maar soms kunnen ze een wereld van verschil maken. In 1962 is de Mariner 1 klaar om door de NASA te worden gelanceerd. Mariner 1 is de allereerste interplanetaire sonde, die wetenschappelijke gegevens over Venus moet verzamelen.

Wanner de sonde wordt gelanceerd, ontploft deze al na enkele minuten. Na onderzoek blijkt dat er in de codes voor baan en snelheid een koppelteken ontbreekt. De bekende science-fictionauteur Arthur C. Clarke spreekt over het duurste koppelteken in de geschiedenis. (nr.67)

Dwarsdoorsnede van het Noordhollandsch Kanaal. Bron: Het Zijper Museum. Schagerbrug
Dwarsdoorsnede van het Noordhollandsch Kanaal. Bron: Het Zijper Museum. Schagerbrug

Het Noordhollandsch Kanaal

Blunders bij bouwwerken zijn niet alleen van recente oorsprong. In het begin van de negentiende eeuw laat koning Willem I het Noordhollandsch Kanaal graven, een 75 kilometer lang kanaal dat Amsterdam moet verbinden met de Noordzee. Het kanaal blijkt echter veel te lang en te bochtig om goed te worden gebruikt en is dus nutteloos voor de scheepvaart naar Amsterdam. Het wordt nog steeds voornamelijk gebruikt voor de pleziervaart. In 1865 wordt daarom begonnen met de aanleg van het Noordzeekanaal, dat met zijn 21 kilometer veel korter is en van Amsterdam naar IJmuiden loopt. (nr.186)

Porno op islamitische zender

Begin januari 2009 zendt de streng islamitische televisiezender Al Aqsa TV livebeelden uit van Hamas over de oorlogssituatie in Pakistan. De dienstdoende redacteur vindt dat hij wel even kan zappen naar een interessanter kanaal, zoals een Poolse zender met erotisch getinte programma’s. Hij staat er echter niet bij stil dat het publiek kan meekijken. De live-uitzending wordt dan ook abrupt onderbroken door beelden van een naakte blonde vrouw. Nog beschamender: het MEMRI, een onderzoeksinstituut in Washington dat onderzoek doet naar media in het Midden-Oosten, zet de beelden op internet. (nr.259)

Indiase soldaten op de fiets tijdens de Slag bij De Somme in 1916. Bron: Wikimedia
Indiase soldaten op de fiets tijdens de Slag bij De Somme in 1916. Bron: Wikimedia

Gandhi: duizenden levens in ruil voor autonomie

Mahatma Gandhi staat bekend om zijn pacifisme, maar deed niet altijd wat hij verkondigde. Wanneer het Britse Rijk hem vraagt om Indische soldaten te rekruteren voor de Eerste Wereldoorlog en daarbij verwijst naar zijn rekruteringswerk tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika, gaat Gandhi snel akkoord. Gandhi denkt dat deze acties en de steun van India de Britten zullen aanmoedigen om India meer politieke autonomie te geven. Dat is een flater.

Op 13.000 medailles voor moed na wordt India nauwelijks bedankt voor de meer dan één miljoen soldaten die het voor de oorlog ter beschikking stelt. In de oorlog sterven meer dan 45.000 Indische soldaten. Ondanks de onderhandelingen van Gandhi heeft India niets gewonnen door deel te nemen aan de oorlog van de Britten. Gandhi heeft 45.000 Indiërs vergeefs de dood in gestuurd. (nr.291)

Boek: 444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×