4,6 miljoen euro voor brief DNA-pionier Francis Crick

Een brief waarin wetenschapper Francis Crick (1916-2004) schrijft over zijn ontdekking van de structuur van DNA is in New York geveild voor een recordbedrag van 4,6 miljoen euro.

Deel van de brief

Francis Crick schreef de zeven pagina’s tellende brief in 1953 aan zijn twaalfjarige zoon. Hij vertelt over zijn ontdekking en maakt een klein schetsje. Crick heeft het in de brief onder meer over het mechanisme “waardoor leven uit leven” wordt gemaakt. De structuur van de dubbele helix waaruit een DNA-molecuul is opgebouwd, noemt hij “prachtig”.

Crick vraagt zijn zoon de brief aandachtig te lezen en belooft hem later een model van de DNA-structuur te laten zien.

- advertentie -

De brief bracht een recordbedrag van 4,6 miljoen euro op. Tot nog toe was een brief van de Amerikaanse president Abraham Lincoln de duurste ter wereld. Die werd in 2008 geveild voor 2,6 miljoen euro.

Francis Crick ontving in 1962, samen met zijn collega’s James Watson en Maurice Wilkins, een Nobelprijs voor zijn ontdekking. Binnenkort worden er nog meer objecten uit de nalatenschap van Crick geveild, waaronder de Nobelprijs-medaille die hij in 1962 ontving. Verwacht wordt dat die medaille minimaal 400.000 euro opbrengt. De stukken worden ter veiling aangeboden door nabestaanden van de in 2004 overleden wetenschapper. Een groot deel van de opbrengst gaat naar het Salk Institute for Biological Studies in La Jolla (California) waar Crick lange tijd professor was.

Gerelateerde boeken

mikwe-jeruzalem-april2013-gr
Bovenaanzicht van de mikwe - Foto: Israel Antiquities Authority…
vrede-van-utrecht-vijfje-265
Afb: Koninklijke Nederlandse MuntIn Utrecht is donderdag een munt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: