Manneken Pis wordt gestolen (1817)

Manneken Pis – Foto: CC/Pbrundel

Op 5 oktober 1817 werd Manneken Pis, een beroemd beeldje in Brussel, gestolen door een dwangarbeider. Het beeldje sneuvelde bij deze diefstal. De stad liet daarom een nieuwe beeldje maken en dat 58 centimeter grote beeldje staat sinds 6 december 1818 op een sokkel aan de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat.

Manneken Pis op zijn sokkel

Wie Brussel als toerist bezoekt kan eigenlijk niet thuiskomen zonder dat hij of zij Manneken Pis heeft gezien. Het plassende jongetje van Brussel wordt jaarlijks dan ook door horden toeristen bezocht. Over de geschiedenis van dit opmerkelijke beeldje zijn verschillende verhalen.

Legendes

Volgens één van de legendes had een klein jongetje tegen de deur van een heks geplast. Dit op de plek waar het beeldje nu te vinden is. De heks was zo boos dat het jongetje tegen haar deur had staan wateren dat ze hem in een standbeeld veranderde.

Een ander verhaal vertelt over een vader die zijn kleine zoon kwijt was. Toen hij het kind na twee dagen vond, stond deze te plassen. Om te vieren dat hij zijn zoon gevonden had, liet de vader een fontein maken met daarop een beeld van een plassend jongetje.

Geschiedenis

Het beeld werd oorspronkelijk in 1619 gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy de Oude. Het beeld stond toen op een sokkel van zes voet hoog. In 1695 werd het beeld er weggehaald, omdat koning Lodewijk XIV de stad Brussel toen aan het beschieten was.

Engelse soldaten stalen het beeld in 1745 uit de stad. Inwoners van de Belgische plaats Geraardsbergen wisten het beeld echter te heroveren en stelden het enige tijd trots tentoon op hun Grote Markt. Wat later gaven ze het beeld terug aan Brussel.

Manneken Pis in de Kersttijd – Foto: CC/François Trazzi

Adelstand

Lang kon Manneken Pis echter opnieuw niet van zijn rust genieten. In 1747 werd het beeld twee keer gestolen door Franse soldaten. Tijdens de tweede keer dat het beeld door Franse soldaten gestolen werd, kwam het volk in opstand.

Koning Lodewijk XV strafte zijn soldaten hierop omdat zij het beeld hadden gestolen en zorgde dat het teruggeplaatst werd. Bovendien liet hij voor Mannetje Pis een goud geborduurd kostuum, pluimhoed en degen maken én verhief hij hem in de adelstand. Dit hield in dat de soldaten het beeldje vanaf dat moment eerbiedig moesten groeten als ze het passeerden.

Lees ook: Manneken Pis is misschien nep
Boek: Manneke Pis. Een biografietje

Verder op 5 oktober:

  • Leo XII
    Leo XII
    456 – Bij de slag aan de Urbicus worden de Sueben verslagen door de Visigoten.
  • 1823 – Kroning van paus Leo XII in Rome.
  • 1910 – Portugal wordt een republiek na een coup tegen koning Manuel II.
  • 1936 – Totstandkoming van de eerste communicatie via coax-kabel, tussen New York City en Philadelphia
  • 1962 – ‘Love Me Do’ van de Beatles komt uit, hun eerste hit.
  • 1982Koningin Beatrix overhandigt de sleutel aan de bewoner van de vijfmiljoenste woning in Nederland.
  • 1990 – De Driejaarlijkse Staatsprijs voor proza gaat naar de schrijfster Kristien Hemmerechts.
  • 2005 – Start uitzendingen van TV Oranje.
Vorige dag

6 oktober

Volgende dag

4 oktober